Google назвав борщ російським блюдом: скандал отримав продовження
Український борщ став "російським блюдом" у добірці Google під назвою "10 страв, які вплинули на російську кухню".
Цей список страв з'явився на сторінці інтернет-платформи "Google мистецтво і культура". Але через кілька хвилин текст був змінений.
З чого все почалося
20 квітня на сайті з'явилася публікація, в якій борщ називається чи не головною стравою в ресторанах "від Хабаровська до Бреста".
"Історія борщу сягає в глибину століть, але у двадцятому столітті цей простий і ситний суп став основним блюдом у меню кафе від Хабаровська до Бреста", - написали автори Google.
Скріншот (artsandculture.google.com)
Також вони зазначили, що спочатку готували суп з борщівником, який згодом був замінений іншими інгредієнтами, а назва "борщ" стала ніби-то збірною для супів з кислим смаком.
У статті також наголошується, що в куховарських книгах є багато варіантів борщу, серед яких український (з тертим салом і часником), московський (з беконом, сосисками і вареною яловичиною), а також борщ по-флотськи, в який входить червоний перець і копчена свинина. Де, наприклад, у традиційній російській кухні взявся бекон - не уточнюється.
Продовження скандалу
Буквально через кілька годин публікація була змінена. Так, автори змінили підпис до першого слайду.
"Історія борщу сягає в глибину століть, але у двадцятому столітті цей простий і ситний суп став основним блюдом кафе декількох країн, включаючи Росію", - говорить новий варіант підпису.
Скріншот (artsandculture.google.com)
Слід звернути увагу ще й на те, що в добірці "російським блюдом" називається також шашлик. Хоча ця страва є традиційною для країн Середньої Азії.
Також є пельмені, що потрапили в російську кухню з Уралу та Сибіру.
Але є ще один нюанс. Ця добірка Google створена за підтримки російського пропагандистського видання LIFE і... Федерального агентства по туризму РФ, яке "просуває російський туристичний продукт на внутрішньому і світовому ринках".
Додамо, що в компанії Google підкреслюють: "Деякі історії створюються незалежними авторами і не завжди відображають позицію організацій, які надали матеріали".
Як би там не було, зараз триває підготовка номінаційного досьє українського борщу в репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Тому, швидше за все, вже скоро ніхто не посміє називати борщ російським блюдом.
До речі, нещодавно рецепт борщу української пенсіонерки вийшов в авторитетному американському журналі New York Times.