Вершкове масло часто фальсифікують, додаючи рослинні жири, а на етикетці це не вказують
Вершкове масло є одним з найпопулярніших продуктів для фальсифікації. Якщо ви хочете вживати натуральний продукт при приготуванні якого використовувалося лише молоко, до вибору масла варто підійти серйозно.
Зараз вартість вершкового масла м'яко кажучи "кусається". А виробник за 40-50 грн за 200-грамову пачку може вам підсунути якийсь шматок жиру більше схожий за складом на рослинний маргарин. Але спосіб перевірки масла на справжність є, і він не один.
В першу чергу експерти радять звертати увагу на колір масла: він має бути без жовтизни, ніжний, молочний. Занадто жовтий колір продукту говорить, що в маслі є непотрібні домішки. Але є і більш "результативні" способи.
Заморозити і порізати
По-перше, в морозилці вершкове масло має добре змерзнути, а рослинні жири не дадуть йому це зробити. По-друге, заморожене вершкове масло не можна нарізати пластами - воно буде кришитися.
Волога і жовтизна
При відкритті пачки, що лежала в холодильнику (не в морозилці), на маслі не повинно бути води. А якщо пачка довго стояла відкритою (1-2 доби), на натуральному маслі повинен утворитися легкий жовтий наліт.
Покласти в гарячу воду
Якщо масло опустити в склянку з дуже гарячою водою (не окропом), воно має розчинитися, не залишивши осаду, "пластівців" і шматків. Можна посувати масло ножем - якщо воно тягнеться і прилипає до ножа - масло не натуральне. Натуральне вершкове масло не тягнеться за ножем, повільно розчиняється і забарвлює воду в молочний колір.
Експерти попереджають, що кількість підробок традиційно зростає напередодні свят, особливо новорічних.
Раніше ми писали, як швидко перевірити сир на натуральність.
Також ми писали, як відрізнити справжню сметану від підробленої.