Здавалося б, найпростіша кулінарна процедура - зварити яйця в каструлі на плиті, та тільки не завжди процес закінчується ідеально, і на шкаралупі з'являються неприємні тріщини, а при лопанні білок випливає. Причиною цього є деякі помилки, допущені при готуванні страви.
Які упущення при варінні яєць не дозволяють шкаралупі зберігати цілісність, пише "Prosto Way".
Не рекомендується відправляти холодні яйця в каструлю або сотейник з водою відразу, як дістаєте з холодильника. Перед цим слід трохи почекати - всього кілька хвилин.
Якщо перед варінням вони встигнуть зігрітися до кімнатної температури, то ризик виникнення тріщин на шкаралупі під час приготування буде істотно нижчим.
При інтенсивному кипінні води високі шанси, що яйця лопатимуться. Річ у тому, що під час бурхливого кипіння при варінні швидко розширюються білок і жовток.
Рекомендують варити яйця, підтримуючи повільний або середній вогонь на плиті.
Вода в каструлі при варінні яєць має бути підсолена. Якщо готувати в прісній рідині, то якщо шкаралупа трісне, білок стане витікати.
У воді з сіллю такої проблеми можна уникнути, і якщо навіть на жорсткій оболонці утворюються тріщини, то витікання яйця не буде.
До речі, раніше ми розповідали, як зварити яйця круто без каструлі, причому всього за 10 хвилин.
А також писали, як ідеально почистити яйця для салатів.
Для любителів яєчні напевно теж буде цікаво дізнатися, на якій олії найкорисніше їх смажити, та яка - краща для інших продуктів.