Всі знають, що зернений сир (творог) - це багатий кальцієм і цінним білком продукт. Незалежно від жирності, до речі. Але щоб організм отримав максимальну користь від цього кисломолочного суперфуду, його слід правильно вживати в їжу.
Як правильно їсти зернений сир, а з чим його поєднувати не рекомендується - розповіла лікар-ендокринолог, науковий керівник "Клініки системної медицини" Зухра Павлова у своєму Telegram-каналі.
За словами фахівця, дуже часто пацієнти задають їй питання: чи правда, що треба їсти жирний сир, інакше кальцій не засвоїться?
"Немає жодного наукового доказу, що для засвоєння кальцію потрібно більше жиру. Так що саме на цей елемент жирність сиру не впливає", - зазначила лікар.
Ендокринолог при цьому рекомендує вживати сир нормальної жирності - 5-9% і намагатися не збільшувати калорійність за рахунок великої кількості варення, меду, сметани.
Однак до страви можна в якості підсолоджувачів додавати стевію або еритрит.
А що, якщо ви любите їсти сирники або запіканку вприкуску з чаєм або кавою?
"Проблема в тому, що ці напої руйнують кальцій, залізо, вітаміни групи В і А, що містяться в сирі. Тому не розраховуйте на ці елементи, якщо запиваєте сирники чаєм", - зазначила лікар.
Так як зернений сир відноситься до парадоксальних продуктів з великим інсуліновим індексом (тобто, викликає викид інсуліну і може стимулювати голод), то його треба обов'язково їсти з повільними вуглеводами.
Це, можуть бути:
"Таким чином, ми перетворюємо цей перекус в повноцінний прийом їжі і не стимулюємо центр голоду", - резюмувала доктор Павлова.
Нагадаємо, нещодавно дієтолог назвала ідеальний сніданок для дитини.
Також експерт Марина Сергєєва розповіла невідому правду про молочку.