Патисон належить до сімейства Гарбузові. Даний овоч використовують таким же чином, як кабачки. Його форма добре підходить для фарширування. При цьому патисон має як корисні, так і шкідливі властивості.
Про це повідомляє "Їжа+".
Молоді патисони найбільш смачні та поживні. Вони містять від 4 до 12% сухих речовин, сирий білок, пектинові речовини, жири і цукор.
В овочі також є мінеральні солі, включаючи калій, кальцій і фосфор. Також патисони містять натрій, залізо, мідь, кобальт, молібден, титан, алюміній, літій, цинк та інші мікроелементи.
Є і вітаміни В1, В2. У жовтих плодах присутній каротин і аскорбінова кислота. Вітаміну Е тут більше, ніж в кабачках та гарбузі.
Патисони використовують в дієтичному харчуванні. Вони нормалізують обмін речовин, запобігають захворюванням серцево-судинної системи, нирок і печінки.
Їх також вживають для профілактики і лікування атеросклерозу, гіпертонії і недокрів'я.
Помаранчеві патисони допомагають виводити з організму холестерин. У них також в 3-5 разів більше лютеїну, ніж в інших сортах. Лютеїн запобігає утворенню тромбів, зміцнює імунітет і нейтралізує вільні радикали.
Патисони не слід вживати людям, які страждають кишковими розладами, оскільки овоч може тільки погіршити ситуацію.
Кому протипоказано є патисони в консервованому вигляді
Людям, у яких низький артеріальний тиск також слід уважно поставитися до цього овочу.
Варто зазначити, що відомий український кулінарний експерт Євген Клопотенко, який став переможцем шоу "Мастер Шеф" 5 сезону, показав, як можна готувати патисони.
Євген Клопотенко продемонстрував приготування патисонів (відео: facebook.com/ievgen.klopotenko)
Нагадаємо, ми писали про добавки в продуктах, які можуть викликати рак і сліпоту.
Раніше лікарі назвали основні симптоми першого типу цукрового діабету.