Українці стали більше споживати хліба й картоплі, а м'яса, овочів та фруктів навпаки - менше. Крім того відсоток витрат на харчові продукти від заробітку збільшився.
Про це розповів експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин в ефірі Громадського радіо.
Так, за липень було проаналізовано статистику розрахунків банківськими картками ПриватБанку.
Виявилося, що в липні українці більше витрачали грошей на ліки, електроніку, ресторани та пальне.
Українці найбільше зі своїх доходів - 49% тепер витрачають на харчі. До початку війни це було 42%.
"Зараз у нас підскочили ціни на продовольство і додалася інфляція у 21%. Це потягло за собою додаткові видатки", - каже Олег Пендзин.
До прикладу, середньоєвропейська сім'я витрачає на харчі від 12 до 18% своїх доходів.
"У нас змінилася структура споживання. Чим бідніше населення, тим воно більше витрачає на хліб і картоплю. Ми менше почали їсти м'яса", - додав експерт.
За словами спеціаліста, в рік норма становить 90 кг на людину. До війни ми споживали 68 кг, а зараз - 62 кг.
Крім того, стали менше їсти фруктів. А хліба і картоплі навпаки - більше.
"Серед м'яса ми обираємо курятину - 56%, тоді як європейці їдять лише 20% курятини, надаючи перевагу яловичині", - говорить Олег Пендзин.
Також зросли витрати на медикаменти. Це пов'язано з ростом курсу долара до гривні, а також із великою кількістю замовлень ліків на фронт.
Раніше ми писали, що ціни на гречку в Україні можуть змінитися.
Також повідомлялося, що експерт назвав продукти, які подорожчають до кінця року.