Жири виконують багато функцій в організмі людини і в раціоні повинні бути присутніми обов'язково. Дієтолог Світлана Фус пояснила їх користь і попередила, що прийом "жироспалюючих" препаратів для тих, хто бажає виглядати стрункіше, може вийти боком.
Про це 2 січня експерт розповіла у своєму Facebook.
У разі, коли через брак жирів мембрани функціонують погано, ускладнюється надходження у клітини мінералів і вітамінів, навіть якщо їх вживати додатково у вигляді препаратів. Крім того, погано виводяться продукти життєдіяльності. ⠀
"Тому любителі посидіти на дієтах з обмеженням жиру, або хто приймає "жироспалюючі" препарати, повинні знати, що таким чином вони не дають своїм клітинам нормально функціонувати, тримають їх на вітамінно-мінеральному голоді, і ніколи не досягнуть бажаного результату без шкоди для здоров'я", - розповіла Фус.
"Для організму важливо, щоб альвеоли все наше життя перебували в розправленому стані, інакше ми не зможемо дихати", - пише дієтолог.
У розправленому стані альвеоли підтримує речовина сурфактант, що складається на 90% з жиру і на 10% з білка. Таким чином жир, який ми вживаємо з їжею, йде в першу чергу на синтез сурфактанту, щоб забезпечити людям дихання, пояснила фахівець.⠀
При цьому дієтолог підкреслює важливість розуміти, скільки жирів необхідно кожній конкретній людині, з урахуванням її фізичних параметрів, роду діяльності, фізичного навантаження.
"Це далеко не все, що можна сказати про функцію жирів. Але і цього, на мій погляд, достатньо, щоб уважніше ставиться до їх наявності в харчуванні", - додала експерт.
Раніше повідомлялося, що науковці назвали популярні продукти, які викликають рак.
Нагадаємо також, перед цим лікарі розповіли про хворобу Крона, і пояснили, яка їжа підвищує ризик смерті на 95%.