Не робіть так: ці кулінарні помилки ми перейняли у батьків
Кулінарні звички зазвичай переходять від покоління до покоління. Ми дивимося, як на кухні управляються наші батьки й потім починаємо робити так само. Однак, варто враховувати, що наші батьки жили зовсім в інших умовах і використовували інші технології.
Які кулінарні помилки, успадковані від наших батьків, використовувати не потрібно – читайте в нашому матеріалі нижче.
Ми неправильно вимішуємо тісто
Не варто використовувати однакові способи для вимішування тіста - не всі вони підходять для різних страв. Довге перемішування (цим грішать спеціальні агрегати) - роблять тісто більш щільним і еластичним, оскільки виділяється більше клейковини. Читайте уважно рецепт, щоб тісто було вимішано правильно для піци або пирогів.
Сухарі та хліб в котлетах
У фарш для котлет додавався сухий хліб - і для об'єму, і для того, щоб котлети ліпилися краще. Але не варто так робити зараз. Якщо хочеться додати хліб у фарш, то варто вимочити сухарі в молоці – це додасть соковитості, оскільки сухі сухарі витягнуть всю вологу з фаршу. До речі, розмочену булочку або хліб в котлети додавали, щоб їх було на виході більше. Сучасні кулінари пропонують додавати натертий сир і достатню кількість цибулі – тоді вони будуть соковиті.
Розморожування м'яса
Наші батьки м'ясо розморожували при кімнатній температурі. Але це дуже небезпечно, оскільки в таких умовах бактерії починають активніше розмножуватися, і продукт псується набагато швидше. М'ясо для розморожування варто залишити в холодильнику на ніч – це займе більше часу, але так продукт залишиться свіжим. Як варіант - занурити герметичне упаковування в холодну воду, але воду потрібно міняти кожні пів години.
Смажимо часник
Якщо вам потрібно обсмажити цибулю разом з часником, то враховуйте, що останній смажиться швидше. Його можна нарізати більшими шматочками або додати його в кінці процесу.
Маринуємо м'ясо
Не потрібно тримати м'ясо в маринаді цілодобово. І навіть необов'язково залишати його на ніч. Це зробить продукт більш гумовим і жорстким. Оцет і лимонна кислота в маринаді протягом довгого часу не покращує продукт, а погіршує його смак. У такому маринаді досить промаринувати м'ясо 20-30 хвилин. Або використовувати інший маринад - без цих інгредієнтів.
Компот із сухофруктів
Наші батьки сухофрукти завжди замочували на ніч. Однак це зовсім не обов'язково – сухофрукти можна їсти відразу, з них можна варити компот. А при додаванні в салат або випічку – потрібно просто опустити в окріп на 15 хвилин.
Миємо правильно овочі
Просто споліскувати під проточною водою зелень і овочі недостатньо. Щоб змити пестициди та мікроби, потрібно ретельно протерти руками продукти під водою або навіть замочити їх на 10-15 хвилин у воді з содою.
Кришки на каструлях
При варінні овочів або перших страв – накривайте каструлі кришками для рівномірного розподілу температури. В сучасних кришках є дірочки, щоб зайва волога виходила, а тепло акумулювалося.
Відбиваємо м'ясо
Змініть металевий молоток на більш сучасний і використовуйте для відбивання харчову плівку – так ви збережете волокна цілими, а м'ясо буде соковитим, ніжним і не буде розвалюватися.
Спеції при смаженні м'яса
Не варто стейки або шматочки м'яса кидати відразу після додавання солі на сковороду. Або не посипайте спеціями м'ясо відразу при смаженні – підсолене м'ясо виділяє більше вологи й це зробить його вареним, без хрусткої скоринки. В ідеалі - обваляйте м'ясо в спеціях і дайте постояти хвилин 15, періодично промокайте серветкою, щоб видалити зайву вологу.
Риба і лимон
Часточки лимона краще не вкладати в середину самої риби, а рівномірно розкласти часточки між рибою і грилем – це поліпшить аромат страви та зможе запобігти пригоранню.
Сковорідка повинна бути напівпорожня
Якщо для вашого страви вам потрібно щось обсмажити - стежте за тим, щоб місця на сковорідці було достатньо, не навантажуйте її з верхом. Тоді всі продукти будуть просмажені рівномірно.
Ще кілька корисних хитрощів
- Печінка при смаженні потрібно солити в самому кінці – так вона не буде жорсткою.
- Якщо пиріг пригорає зверху - накрийте його вологим паперовим рушником.
- Рис буде білосніжним, якщо при варінні в нього додати пару крапель оцту.
- Щоб бульйон був прозорим - киньте в нього кубик льоду і доведіть до кипіння.
- Квасолю при варінні не накривайте – тоді вона збереже свій колір.
- Гіркоту з баклажана прибрати просто - наріжте його, посоліть і дайте постояти, а потім промийте холодною водою.
- Для рум'яної скоринки м'ясо можна змастити медом, коньяком з водою або гранатовим соком.
- Яблука для шарлотки зліг обваляйте в борошні, щоб вони під час випікання не збилися в купу.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, які є кулінарні хитрощі для новачків і ледарів.
А також ми писали про те, як уберегти дорослих і дітей від літніх кишкових інфекцій і отруєнь.