Масляна святкується за тиждень до Великого посту, який починається за 50 днів до Великодня. Оскільки святкування Великодня щороку відбувається в різний час через визначення за місячним календарем, то і у Масляної завжди різні дати.
Детальніше про святкування Масляної читайте в матеріалі Styler нижче.
Цього року Масляний тиждень пройде з 28 лютого по 6 березня включно. Відразу після Масляної, 7 березня, почнеться Великий піст, який триватиме до Великодня, який цього року випав на 24 квітня.
У Масляної дуже давня історія, якої походить ще з часів язичництва. У ті часи люди поклонялися богу Сонця Ярилу. Масляна слов'янське свято, яке присвячене зустрічі весни і проводам зими.
Масляну називали також Сиропустом, Сиропусним тижнем, Колодієм, колодкою, Турицею та ін.
Назва свята походить від слів масло, оскільки протягом свята люди їли тільки страви з молочних продуктів.
Сама назва "Масляна" з'явилася тільки в XVI столітті. "Сиропуст", "Сиропусний тиждень" означають виготовлення сиру. Історики вважають, що "Колодка" і "Туриця" - стародавні назви, які пов'язані з культом небесних світил Сонця і Місяця.
Масляна (фото: УНІАН)
На останньому тижні перед Великим постом, в понеділок в корчму сходилися тільки жінки. Непомітно одна з жінок ставила маленьке поліно і тоді всі разом вигукували: "Народилася колодка (або колодій) - народилася!".
Потім всі бралися за руки і співали пісні. На столі навколо "колодки" розкладали вареники, сир, масло, яйця, ставили мед і веселилися.
Заміжні жінки повинні були дістати пелюшки з трьох будинків, де були немовлята, і ними сповивали колодку. Після цього жінки розходилися по своїх домівках.
Насправді обрядів було дуже багато, і в різних регіонах вони були свої, і могли відрізнятися один від одного.
Хлопцям, які не одружувалися за рік, прив'язували до руки колодку. У деяких областях їх також прив'язували незаміжнім дівчатам. Це було своєрідним покаранням за те, що молоді люди не створили сім'ю.
Колодка могла бути, як справжньою, так і символічною. Щоб її зняти, потрібно було відкупитися. Цікаво, що у святкуванні брали участі всі, незалежно від соціального статусу. Колодку чіпляли і поміщикам, і чиновникам і навіть бездітним священикам.
У Київській та Житомирській областях влаштовували сценічне дійство, в якому брали участь тільки жінки. Через тиждень колодка проходила різні стадії - від свого символічного народження і до смерті.
В кінці XIX століття звичай "колодки" почав пропадати. Найдовше свято залишалося на Волині, де його скрізь відзначали.
Українська Масляна дуже колоритна. Вона складається з елементів, як весняного, так і зимового циклів народного календаря. У ній є фрагменти астрального культу і поваги предків.
Наші предки вірили, що, разом виконуючи певні обряди з піснями і ряжінням - обрядове переодягання для виконання святкових ритуалів, можна було прогнати божество мороку і смерті - зиму і закликати життєрадісну весну.
Коли прийшло християнство, то великі народні свята поступово пристосувалися до них. Свято проводів зими і зустрічі весни збігалося з християнським перед великоднім Великим постом.
Масляна (фото: freepik.com)
В СРСР свято стали відзначати в 1960-х роках XX століття. Тоді його дозволили святкувати після довгої заборони, але вже з російським корінням.
За даними історика Степана Килимкіна, Масляна у росіян має повністю інший зміст і форму. В Україні - це жіноче свято, а в Росії - свято всіх, особливо дорослих хлопців.
Крім того, в Россі на Масляну традиційна їжа - це млинці, а сама Масляна - свято молодят. Головні розваги у них - це масова пиятика, кінні змагання, кулачні бої і т. д.
В Україні цих звичаїв не було і ніде вони не задокументовані, за винятком поминок покійних.
Варто зазначити, що Масляну святкувала вся Західна Європа, а в стародавні часи, весняне свято відзначали в Месопотамії, Єгипті, Сирії, Ассирії і т. д.
В Україні вареники з сиром були основною стравою на Масляну (фото: pixabay.com)
Два основних продукти на Масляну в Україні - це масло і сир. Основною стравою були вареники з сиром. Також це могли бути млинці з сиром, молочні каші, сирники, запіканки і різноманітні солодощі. У кожного регіону були свої автентичні страви.
У ці дні багато їли, а гуляння були більш масовими, ніж сімейними. При цьому моральні норми не порушували. Горілку пили регламентовано: жінкам дозволялося тільки пригубити, чоловікам - випити чарку.
Нагадаємо, ми писали, що подарувати дівчині замість букета квітів на День святого Валентина.
Раніше експерти назвали 10 речей, які не варто дарувати на День святого Валентина.