Коли болить живіт: Супрун розповіла, як лікувати синдром подразненого кишківника
Супрун дала корисні поради щодо діагностики та лікування цього поширеного захворювання
Уляна Супрун розповіла про синдром подразненого кишківника (СПК), який багато хто може сплутати з гастритом, панкреатитом або банальним запором через деяку схожість симптомів. Екс-керівниця МОЗ на своїй сторінці в Facebook пояснила, як розпізнати СПК від інших причин болю в животі та що потрібно робити для лікування.
У світі поширеність цього синдрому коливається від 14 до 45%, і у жінок він зустрічається вдвічі частіше, ніж у чоловіків.
Прояви СПК бувають різні. Згідно із Римськими критеріями IV, діагноз СПК ставлять, якщо є біль в животі, який супроводжують зміни в частоті чи процесі дефекації та/або консистенції калу (діарея чи закреп). Таке має бути принаймні раз на тиждень упродовж 3 місяців без очевидних органічних причин. Можуть бути також біль в животі після їжі і здуття, а також слиз в калі.
Часто СПК супроводжують сонливість, нудота, біль у спині або сечовому міхурі та можуть бути додатковими діагностичними критеріями.
Супрун розповіла про синдром подразненого кишківника (Фото: pixabay.com)
Щоб виключити інші діагнози, роблять загальний аналіз крові, визначають швидкість осідання еритроцитів, рівень С-реактивного білка, і роблять тест на антитіла при целіакції (до тканинної трансамінази). С-реактивний білок може бути маркером запальних захворювань кишківника. А ось УЗД, колоноскопія, визначення прихованої крові в калі, аналіз на паразитів та водневий дихальний тест (тест на переносимість лактози) особливо ніяк не допоможуть.
Є принаймні два типи хвороби: СПК-Д - із переважною діареєю, СПК-З - із переважним закрепом, й іноді виділяють змішаний.
Що викликає синдром подразненого кишківника
Майже у 90% випадків причиною СПК є певна харчова непереносимість: бобових, жирної їжі, кісточкових фруктів, підсолоджувачів, лактози або яких овочів.
У багатьох випадках виключення глютеновмісних продуктів з раціону людей навіть без целіакії призводила до покращення їхнього стану. А повернення глютену - до погіршення знову. У разі СПК глютен може порушувати бар'єрну функцію ендотелію кишківника і тим самим брати участь в патогенезі.
Також причиною СПК стає інфекція - гострий бактеріальний, вірусний чи викликаний найпростішими гастроентерит. Це буває в 20% випадків.
Особливо ризиковими є тривалі інфекції з високою температурою та в ранньому віці.
Як лікувати синдром подразненого кишківника
Їжте продукти, багаті харчовими волокнами. Бажано не відмахуватися від цільнозернового хліба, висівок, коричневого рису, перловки. У разі СПК фруктів і овочів треба їсти не більше 3 порції на день, а одна порція - це 80 грамів.
Тим, хто страждає від діареї, потрібно уникати сорбітолу. У кого закреп і метеоризм - обирайте вівсянку та лляне насіння.
Пийте більше води, трав'яні чаї, а ось чаю і кави - максимум 3 чашки на день. Алкголь та газовані напої - чим менше, тим краще. "Ситро" слід виключити повністю.
Також можуть допомогти пробіотики.
Медикаментозне лікування підбирають залежно від симптомів та їх тяжкості. Насамперед, направляють терапію на велике зло, якщо лікувати все й відразу важко.
Супрун розповіла про синдром подразненого кишківника - СПК (Фото: РБК-Україна)
Перша ланка - це спазмолітики. Їх доповнюють змінами раціону та способу життя. Якщо СПК супроводжується закрепами упродовж 12 місяців, то потрібне послаблювальне (лінаклотид). Якщо є діарея, то прописують лоперамід, хоча деякі останні рекомендації його виключили, тому що з болем у животі він не допомагає. Зате можливо використання ліків, що зв'язують жовч (холестирамін), і тим самим не дають їй ставати причиною діареї.
Трициклічні антидепресанти можуть зменшити біль і прояви діареї, хоча вони мають свої побічні ефекти. Якщо вони неефективні, то можливе призначення синтетичних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗРів).
Також ефективними є когнітивно-поведінкова терапія та гіпноз!