Біла, чорна або червона: яка смородина найкорисніша
В Україні зростає кілька видів смородини, всі вони корисні, але тільки одна - найкраща
Смородина вважається однією з найбільш корисних ягід у світі. Наприклад, у Великій Британії вона впевнено лідирує в списку ягід, що ростуть в країні. І не дарма, адже смородину по праву вважають "вітамінною бомбою". Вчені навіть виявили в ягоді властивості захищати від хвороб серця і запобігати появі діабету.
Сорти смородини розрізняють за забарвленням, щільністю та ароматом. У чорній більш ароматні ягоди і листя. З плодів готують варення, перетирають з цукром, роблять соуси. Листя кидають в консервацію. Червону і білу смородину використовують для морсів, желе і киселів. Про користь цієї ягоди розповіла ведуча програми "Ревізор" на Новому Каналі, кулінар Юлія Панкова.
"У червоній смородині багато йоду, пектину, органічних кислот і мінеральних солей. У ягоді стільки вітамінів, що її слід було б продавати в аптеках, а не на ринках. Біла смородина добре впливає на склад крові, виводить солі і токсини, знижує рівень холестерину. Чорна багата на вітамін С, навіть у лимоні його в десять разів менше. Тому вона корисна при авітамінозі і при застуді ", - впевнена ведуча.
Саме чорну смородину по праву вважають народним засобом від усіх недуг, адже вона:
- тонізує серцево-судинну систему,
- знижує рівень цукру в крові,
- зміцнює імунітет і стійкість організму до захворювань,
- знищує віруси групи А і В,
- покращує і стимулює діяльність шлунка і кишечника,
- нормалізує обмін речовин,
- діє заспокійливо при неврологічних захворюваннях, головному болі, порушеннях сну,
- зберігає зір,
- підтримує розумові здібності в літньому віці,
- покращує функцію нирок.
Раніше експерти назвали найнебезпечніші продукти на нашому столі. Деякі з них можуть пошкодити стравохід і заразити щурячою хворобою.
Також ми писали, що названа найкорисніша лісова ягода, яка допоможе вашому зору.