В Україні в розпалі сезон кавунів і динь, тому важливо знати про безпеку вживання цих літніх плодів.
Про це заслужений лікар і його запрошений експерт з якості та безпеки харчових продуктів розповіли на YouTube-каналі Комаровського.
За словами експерта, в ранніх кавунах і динях дійсно багато нітратів. Чим більше у фрукті рідини - тим більше нітратів.
Тому слід почекати з покупкою до кінця липня точно - тоді баштанні вже зріють природним способом і більш безпечні.
За словами експерта, диня, з точки зору кількості нітратів, - безпечніша. Адже чим більше вологи, тим більше нітратів.
Фото: Кавуни краще купувати пізніше (pixabay)
Ніяке постукування, потріскування - не працюють. Єдина ознака дозрілої дині або кавуна - сухий хвостик. Це означає, що плід вже відокремився від кореневої системи.
Експертка дала точну відповідь: розрекламовані нітрат-тестери не працюють.
При цьому за зовнішніми ознаками кількість нітратів визначити не можна. Проте у дозрілих плодах нітратів набагато менше, ніж в дозрілих.
Фото: диня безпечніше кавуна (pixabay)
Кавун можна давати дитині після року. Крім того - це відмінний варіант для дитини, яка перенесла кишкову інфекцію і її потрібно відпоїти.
Також кавун з холодильника відмінно гартує носоглотку дитини.
Раніше доктор Комаровський розповів, кому не можна вживати морозиво.
Також педіатр назвав проблеми з пам'яттю, при яких потрібно до лікаря.