ua en ru

Зону євро чекає посилення кризи, - експерти

Майбутні місяці покажуть, чи здатні європейські лідери зберегти єврозону або виявляться безсилі перед політичними, економічними і фінансовими проблемами, що стоять перед ними на початку року, повідомляє агентство Reuters.

Криза єврозони на короткий час зникла з заголовків новин на рубежі 2011 і 2012 рр., але вона повернеться з новою силою, відзначає видання.

В Греції, яка стала відправною точкою кризи більше двох років тому, уряд поспішає узгодити з банками угоду з обміну облігацій, щоб отримати від партнерів по єврозоні і МВФ черговий транш фінансової допомоги на 130 мільярдів євро. Без цих грошей Афіни ризикують оголосити дефолт по боргах в березні.

"Ризик дефолту Греції знову зростає, і є загроза зараження Італії та інших країн", - написали минулого тижня економісти Barclays Capital.

Більш того, через кілька місяців в Греції і Франції пройдуть вибори, що може ускладнити прийняття рішень у цих країнах і знизити здатність єврозони до швидких дій в той момент, коли їй необхідно реалізувати домовленості, досягнуті на саміті Євросоюзу в грудні.

Одним з основних результатів саміту була домовленість про виділення 200 мільярдів євро МВФ, які він міг би витратити на кредити Італії і, можливо, Іспанії. Але для цього єврозоні потрібно отримати 50 мільярдів євро від країн, що не входять в блок, що здається важким завданням.

Вибори в Греції, намічені на кінець березня, мабуть, не виявлять явного лідера, а значить коаліційні переговори будуть тривати, додаючи невизначеності. Судячи з опитувань у Франції, президент Ніколя Саркозі, який на пару з канцлером Німеччини Ангелою Меркель очолює боротьбу Європи з кризою, може поступитися кріслом соціалістові Франсуа Олланду.

Чиновники в Берліні висловлюють побоювання, що епоха "Меркози" завершиться в розпал кризи.

"Не буде більше "Меркози". Політику в Європі тепер будуть диктувати Ангела Меркель і (глава МВФ) Крістін Лагард. У наступного президента Франції, будь то Олланд або Саркозі, вибір невеликий. Дефіцит і витрати потрібно скорочувати, а податки - підвищувати", - вважає французький економіст Жак Дельпла.

Примітно, що Меркель і Саркозі в понеділок зустрічаються в Берліні для підготовки саміту ЄС, запланованого на 30 січня і присвяченого заходам прискорення економічного зростання. Після декількох років фінансової консолідації, що послідувала за світовою кризою 2008-2009 рр., єврозона йде до рецесії, від чого євро впав до 16-місячного мінімуму до долара.

В той же час, в даний момент відновлення довіри ринку до фінансів країн єврозони і стимулювання економіки цих країн - два суперечливі завдання.

"У нинішніх ринкових умовах немає місця Кейнсіанській експансіоністськійфіскальній політиці щодо підвищення попиту в країнах з низькими темпами зростання. Ринки просто не візьмуть таку стратегію", - говориться в конфіденційної записці Deutsche Bank для уряду Німеччини, підготовленої в кінці минулого року.

Світлою плямою можна вважати Європейський центробанк, який, за словами чиновників, демонструє більшу гнучкість при новому президенті Маріо Драгі. "Ми вже бачимо, що Драги гнучкіше Тріше. Він не стане розмахувати базукою, але зробить те, що потрібно", - сказав високопоставлений німецький чиновник.

Питання в тому, чи дасть це європейським лідерам час для подолання грандіозних перешкод, що стоять перед ними на початку року.