Надходження на переробку до борошномельних підприємств зерна урожаю 2011 р. запобігатиме зростанню оптово-відпускних цін на борошно та собівартість хліба, за умови стабільних цін на інші складові собівартості (допоміжна сировина, газ та електроенергія, заробітна плата з відрахуваннями, транспортні витрати, тощо). Про це йдеться в офіційній відповіді Мінагрополітики на запит РБК-Україна.
«Зважаючи на вжиті заходи, те, що виробництво зернових та зернобобових культур у поточному році очікується на рівні 47,4 млн т, що на 8,1 млн т більше, ніж у попередньому році, сьогодні рівень цін на зерно нижчий ніж на початок року і значного їх зростання не очікується», - прогнозують в міністерстві.
Відзначимо, потреби у хлібі та хлібобулочних виробах в Україні забезпечуються за рахунок його виробництва промисловими підприємствами, міні-пекарнями та безпосередньо господарствами населення.
«За даними Державної служби статистики України, споживання хліба та хлібопродуктів в 2010 р. становило 111,3 кг на одну особу в рік, що вище, встановленої мінімальної норми.
У 2010 р. в цілому підприємства галузі, що підлягають статистичній звітності, отримали 48,4 млн грн. прибутків, при цьому 62,9% підприємств були прибутковими і отримали 147,5 млн грн прибутків, 37,1% підприємств отримали збиток 99,1 млн грн, в першу чергу, це ті підприємства, які не здійснюють переоснащення енергоємного та морально застарілого обладнання, що призводить до зростання питомої ваги енергоресурсів в собівартості хліба», - зазначили в Мінагрополітики.
В той же час, як відзначили в відомстві, держава встановлює граничні рівні рентабельності виробництва лише для хліба вагою вище 500 гр. «з борошна пшеничного вищого, першого і другого ґатунку та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків». На інші сорти хліба державне регулювання не поширюється.