ua en ru

Жертвами ударів безпілотників у Пакистані з початку 2004 р. стали 2,2 тис. осіб, - ООН

Жертвами ударів американських безпілотників з початку 2004 р. стали понад 2,2 тис. громадян Пакистану, з них 400 - мирні громадяни. Такі дані навів спецпредставник комітету ООН з прав людини і контр-тероризму Бен Еммерсон, передає агентство Reuters.

Згідно з даними, отриманими Б.Эммерсоном від міністерства внутрішніх справ Пакистану, з початку 2004 р. безпілотники США здійснили щонайменше 300 ударів лише по Федерально керованим племінним територіям - погано контрольованому регіоні на кордоні з Афганістаном. Крім США, удари також наносять безпілотні летальні апарати Великобританії та Ізраїлю. Також, згідно з даними Пакистану, жертвами цих ударів стали 2,2 тис. чол., а поранення отримали більше 600 чол. Як мінімум 400 загиблих були мирними громадянами, причетність ще 200 до терористичних рухів також знаходиться під питанням.

Б.Эммерсон закликав США до надання ООН доступу до інформації про операції з використанням безпілотних літальних апаратів.

Нагадаємо, раніше верховний комісар ООН Наві Піллай звернулася до США з проханням якомога швидше з'ясувати правову основу застосування безпілотників в Пакистані і Ємені.