ua en ru

Захист Онищенка підготував позови проти НКРЕКП та "Укрпошти"

Захист Онищенка підготував позови проти НКРЕКП та "Укрпошти" Фото: Олександр Онищенко

Захист народного депутата України Олександра Онищенка підготував позови проти Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) та "Укрпошти". Про це повідомив адвокат нардепа Олег Іщенко.

За його даними, 23 вересня ряд жителів України отримав в поштові скриньки повідомлення щодо причин підвищення тарифів ЖКГ. Так, автори повідомлень вказували на причетність "схем Онищенка" до підвищення вартості газу.

У зв'язку з цим адвокат Іщенко заявив, що це безпрецедентний випадок, коли держава до судового процесу оголошує людину винною.

"Такого не було навіть у сталінські часи. Там хоча б формально проходив суд, а потім вже виносилося заздалегідь написаний вирок. У нас звинувачують людину злодієм навіть не провівши формально судового процесу. Це якесь середньовіччя", - коментує ситуацію адвокат Іщенко.

На думку захисту народного депутата, все це тільки підтверджує слова Онищенка, що проти нього ведеться виключно політична справа. "Навіть якщо виходити з того, в чому звинувачується Онищенко, то частка його нібито "контролю" за газовим сектором в Україні не перевищує 1% від усього видобутого газу в країні. Відповідно, як це могло вплинути на зростання тарифів для всього населення України? З людей роблять ідіотів, намагаючись звалити системні проблеми в газовому секторі на одну людину. З таким же успіхом ця влада може звинуватити Онищенка в організації Голодомору і сталінських репресіях", - заявляє адвокат Онищенка.

Крім того, адвокат зазначає, що, коли його підзахисний займався газовим бізнесом, в рамках чинного договору державно-приватного підприємства газ Онищенко міг продавати тільки промисловим підприємствам.

"Видобутий газ міг іти тільки на промислові підприємства. Це правило працює для всіх учасників газового ринку. Для системи ЖКГ є чітка тарифна планка, за якою можна продавати газ, і туди приватники просто не допускаються. Їм не вигідно туди навіть теоретично заходити. Відповідно, це ніяк не могло вплинути на тарифи ЖКГ для населення. І найголовніше. Онищенко вже майже рік не працює в газовому бізнесі, а нові тарифи для населення почали формуватися лише цієї весни. Так на кого всі ці нісенітниці, які зараз поширює НКРЕ, тоді розраховані?", - розповів Іщенко.

За твердженням захисту нардепа, адвокатами вже підготовлений і направлений позов проти Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, а також проти "Укрпошти".

"НКРЕ підготувала відверту кляузу, яка на міжнародному рівні ще раз доводить, що справа Онищенка носить виключно політичний характер. Людину призначають злодієм до суду – таке на Заході, м'яко кажучи, не практикується. А "Укрпошта" поширювала цю кляузу у відкритому вигляді. Брошура не була запечатана, і співробітники пошти прекрасно бачили, що вони розносять по квартирах українців. Відповідно, вони повинні розділити відповідальність нарівні з НКРЕ", - заявив Іщенко.

Також адвокат Онищенка стверджує, що будуть подаватися позови проти "некомпетентних замовників цієї політичної справи".

"В рамках спільного державно-приватного підприємства Онищенко не міг продавати газ населенню. Все це ми вкажемо в наших нових позовах. Наклеп і кричуща некомпетентність повинні каратися", - каже Іщенко.

Свій коментар на брошуру встиг дати також фігурант кримінальної справи Олександр Онищенко. "Я вже рік взагалі жодного стосунку до газового бізнесу не маю, а останні три місяці і зовсім змушений перебувати за кордоном і жодного впливу на бізнес-процеси в Україні не можу навіть фізично надавати. Якщо ця влада звинувачує, що через мене такі високі ціни на газ для населення, то чому вона досі не знизила їх? Адже я в Лондоні, а влада у вас там – у Києві. Знизьте газ для населення України. Але вони цього не роблять, тому що об'єктивні ринкові відносини ніяк не вписуються в ті футуристичні байки, які вони вигадують. А правда тут одна. Раніше держава знаходила можливість дотувати населення, сплачуючи за нього більшу частину ціни за газ. Ця влада цим не займається і все переклала на простих людей. А винуватим призначило чомусь мене. Але я хочу сказати, що, якби навіть гіпотетично ці "слідчі" знайшли у мене нібито вкрадені три мільярди гривень, прості українці все одно продовжать платити ці дикі тарифи за газ. Тому що системно ці горе-керівники працювати в газовому секторі не в змозі", - заявив Олександр Онищенко.

Окремо він заявив, що "НКРЕКП, в якій була розроблена дана брошура, очолює екс-співробітником "Рошену" Дмитро Вовк".

"Звідки йде замовлення, і хто за цим стоїть, думаю, всім очевидно. Коли такими ж методами працював Віктор Федорович – ламав людей через коліно, купував суддів і прокурорів, відбирав бізнес. Ця влада в правовому нігілізмі вже переплюнула свого попередника. І впевнений, кінчить вона також погано", - заявив Онищенко.

Нагадаємо, Онищенко звинувачується слідчими НАБУ в організації газових схем і розкраданні у держави понад 3 млрд грн. Сам народний депутат всі звинувачення відкидає і заявляє, що проти нього ведеться політичне переслідування, метою якого є перерозподіл всього газового ринку України.