ua en ru

До Запоріжжя прибули перші переселенці з Маріуполя

До Запоріжжя прибули перші переселенці з Маріуполя Фото: до Запоріжжя прибули перші переселенці з Маріуполя (061 ua)

До Запоріжжя прибували перші кілька тисяч мешканців блокадного Маріуполя, які 20 днів жили в бомбосховищах під постійними обстрілами. Люди виснажені і досі не вірять, що змогли вирватись.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Центру координації гуманітарної місії "Метінвесту" у Запоріжжі Олександра Мироненка.

"Немає ні світла, ні газу, люди забули, що таке хліб. Пили дощову воду. Варили ложку каші на всю сім’ю", - розповідає мешканка Маріуполя Ольга.

За її словами, вирватись з пекла люди намагалися постійно. Але російські окупанти цинічно порушували домовленості і розстрілювали "зелені коридори".

Коли владі вдалося досягти домовленостей про гуманітарні коридори, людям вдалося виїхати на власних автівках, і вони досі розцінюють це як велике диво.

Розміститися у Запоріжжі їм допомагає Центр координації гуманітарної місії компанії "Метінвест". Тут вимушених переселенців забезпечують одягом і їжею, а також надають медичну допомогу.

"Люди тут забезпечені всім: у них є продукти і тепла вода, є можливість випрати речі. Є запас ліків і лікарі, які оглядають в першу чергу діток", - розповів Олександр Мироненко.

У Запоріжжі компанія "Метінвест" також може надати прихисток для понад 1000 людей. Місця для ще двох тисяч облаштовують спільно з обласною владою.

Нагадаємо, у Запоріжжі молодіжна організація "Молодь Метінвесту" створила пункт збирання гуманітарної допомоги для вимушених переселенців і тих, хто цього потреб.

Крім того, у Польщі компанія створила гуманітарний хаб, де акумулюється допомога від європейців. Після сортування ця допомога їде в гуманітарний центр в Запоріжжі. Перші 80 тонн допомоги вже приїхали у місто.