ua en ru

Захід використовує євроінтеграцію в якості зброї шантажу як у питанні Косово, так і щодо України, - Медведчук

Захід демонструє подвійні стандарти і використовує перспективу євроінтеграції в якості зброї шантажу не тільки в питанні Косово, а й щодо України. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Горезвісні європейські (читай, західні) стандарти мають цікаву особливість: стосовно третіх країн вони стають то принципово жорсткими, то нез'ясовно м'якими. Все залежить від... правильно, інтересів тих, хто ці стандарти встановлює", - заявив Медведчук.

Так, він нагадав, що сербський прем'єр Івіца Дачич нещодавно заявив про те, що його країна вірить у можливість досягнення компромісу у відносинах з Косово, але підкреслив, що це питання не може пов'язуватися з перспективою надання Сербії членства в ЄС. Цій заяві передувало повідомлення від 9 квітня про те, що уряд Сербії змушений був відкинути план ЄС щодо Косова.

"Офіційний Белград прагне забезпечити якусь подобу автономії для населених сербами муніципалітетів на півночі Косово. Албанська влада Пріштіни, спираючись на негласну підтримку Брюсселя, рішуче не згодна з таким підходом", - зазначив Медведчук.

Він підкреслив, що раніше голова Європарламенту Мартін Шульц говорив, що визнання Белградом незалежності самопроголошеної Республіки Косово повинно розглядатися в якості умови вступу Сербії в ЄС. Нагадаємо, що незалежність Косово не визнана Китаєм, Росією, Азербайджаном, Україною, Ватиканом, Грецією, Грузією, Ізраїлем, Індією, Іспанією, Кіпром, Румунією і багатьма іншими державами.

"Історія ця наскільки сумна, настільки й повчальна. По-перше, вона є наочним свідченням застосування знаменитих "подвійних стандартів". Брюссель і Вашингтон надали підтримку виходу населеного по перевазі албанцями Косово зі складу Сербії. Але вони при цьому не тільки не визнають права на відділення від Косово його північних регіонів, де домінують серби, але навіть є фактично не визнають за ними права на самоврядування", - підкреслив Медведчук.

По-друге, за його словами, більш ніж виразно видно використання європерспективи як зброї шантажу.

"Белград примушують до відмови від підтримки своїх співвітчизників, використовуючи як пряника обіцянку визнати, що Сербія має можливість увійти до складу ЄС. Але Сербія остаточно не поступається, і сторони поки не домовилися", - пише Медведчук.

Він нагадав, що план ЄС, який озвучила верховний представник із закордонних справ Кетрін Ештон, в більшій частині збігається з позицією саме Косово, до отримання незалежності якого Захід доклав стільки зусиль.

"Українська ситуація в цьому контексті виглядає ще "забавніше". Офіційному Києву членство в ЄС ніхто не обіцяє, але при цьому дають зрозуміти, що без політичних поступок його взаємини з Брюсселем розвиватися не будуть", - зазначив Медведчук.

Читайте також: Кожара привітав досягнення домовленості між Белградом і Приштиною