ua en ru

Закони про боротьбу з корупцією є тестом для діючого Президента, - М.Томенко.

Віце-спікер Верховної Ради (ВР)України Микола Томенко поінформував, що ухвалений парламентом проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції, 24 грудня відправлений Президенту Віктору Ющенко. Про це повідомляє прес-служба М.Томенка.

З 1 січня 2010 р. мали набути чинності закони «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» і відповідно втратити чинність нині діючий закон «Про боротьбу з корупцією». Водночас, 23 грудня 2009 р. ВР ухвалила за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції, передбачивши відтермінування вступу у дію трьох вищеназваних антикорупційних законів до 1 квітня 2010 р. «Таким чином, рішення, за яке проголосували Партія регіонів, блок Литвина та значна частина НУ-НС призвело до того, що на три місяці реальна боротьба з корупцією відкладається», - наголосив М.Томенко.

Він нагадав, що в результаті такого голосування, з 1 січня не вступлять в дію наступні норми: обмеження щодо роботи «близьких осіб»; обмеження щодо отримання подарунків; запровадження спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави; розширення кола посадових осіб, до яких застосовуються засоби фінансового контролю (щорічне декларування майна, доходів та витрат, завчасне повідомлення про намір відкрити рахунок у закордонному банку); запровадження більш жорстких кримінальних та адміністративних стягнень за корупційні дії посадових осіб тощо.

М.Томенко переконаний, що даний закон стане подвійним тестом для В.Ющенка. «З одного боку це тест на готовність боротися з корупцією, а з другого - тест на те, чи дійсно Президент системно працює з командою В.Януковича. Адже, як відомо, саме Партія регіонів найактивніше відстоювала прийняття законопроекту», - зауважив віце-спікер.