ua en ru

Законопроект про право власності в ОСББ передбачає обов'язок обирати ЖЕК без створення юрособи, - адвокат

Законопроект "Про особливості права власності у багатоквартирних будинках", передбачає обов'язок багатоквартирних будинком обирати собі обслуговує ЖЕК без створення юридичної особи. Про це сьогодні під час онлайн-конференції в РБК-Україна повідомила адвокат і громадський діяч Тетяна Монтян.

"Міністерство юстиції погодило без зауважень законопроект, який покликаний вирішити всі наші проблеми в ЖКГ, цей шедевр називається "Про особливості права власності у багатоквартирних будинках". Комунальна мафія в цей раз з цим законопроектом зайшла відразу з тилів. Було погоджено з комітетом реформ при Адміністрації Президента і затіяна спочатку божевільна ідея: написати законопроект, згідно з яким люди змогли б спочатку вибирати собі господаря, як раби, у вигляді ЖЕКу, без створення юридичної особи, просто на зборах. Необхідно, щоб 75% співвласників багатоквартирного будинку по загальній площі (як рахувати площа - незрозуміло) вибрали таку людину. Однак техпаспорт не є правовстановлюючим документом, держава має нести відповідальність за правильність даних щодо площ будівель, а оскільки у нас вдома не враховуються, то перший момент: як підрахувати ці 75%? Напевно, з лінійкою міряти все квартирні приміщення", - говорить Монтян.

Однак, за її словами, є спірні моменти, як вважати, наприклад, якийсь конкретний підвал в будинку і службові квартири, які є власністю всіх власників будинку.

"У нас в Держреєстрі неможливо їх зареєструвати в принципі, тому що у нас не реєструється спільна власність на невизначене коло осіб. Тому це дуже спірний момент, як рахувати ці 75%", - додала вона.

Також, за її словами, в тексті закону не прописано, чи має обрана людина бути з власників квартир або може не мати відношення до дому.

"І ця людина отримує необмежені можливості укласти договір з будь-яким ЖЕКом, на умовах, які він вважатиме прийнятними. Як це буде виглядати на практиці? Приїжджає під будинок машина з гречкою або горілкою, і чоловік, який має плани "доїти" конкретний будинок, пробігся по мешканцях, роздав усе це і попросив підписатися на папірці, отримавши тим самим необмежені можливості на дім. Іноді просто підроблять підпису", - зазначила Монтян.