ua en ru

Закон про Конституційний суд набрав чинності

Закон про Конституційний суд набрав чинності Фото: Конституційний Суд України

Закон набрав чинності з дня його опублікування

Законопроект № 6427-д "Про Конституційний Суд України" набув чинності 3 серпня 2017 року. Відповідний документ був опублікований вчора в "Голосі України".

Закон набрав чинності з дня його опублікування.

Таким чином, документ передбачає запровадження на законодавчому рівні процедури реалізації права на конституційну скаргу; приведення у відповідність до вимог Конституції України процедури конституційного судочинства Конституційного суду України.

Зокрема, існує конкурсна процедура відбору кандидатів на посаду судді Конституційного суду. Управління буде діяти у складі 6 колегій, 2 сенатів та Великої палати.

Відзначимо, що КСУ отримує право видавати забезпечувальні накази і зупиняти дію будь-законодавчої норми, конституційність якої оскаржується. Закон передбачає відповідальність за невиконання судових рішень.

Підкреслимо, документом значно підвищується зарплата суддів КСУ - до 75 прожиткових мінімумів (близько 120 тисяч гривень). У той же час суддя КСУ, який йде у відставку, отримає довічну оплату готівкою в розмірі 50% від заробітної плати - близько 60 тисяч гривень.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №6427-д "Про Конституційний Суд України". За документ проголосували 245 парламентарів.