ua en ru

Мін'юст розраховує, що закон про децентралізацію реєстраційних функцій буде прийнятий до кінця сесії

Міністр юстиції України Павло Петренко розраховує на підтримку Верховною Радою законопроектів, що стосуються передачі функцій реєстрації місцевим органам влади та нотаріусам. Про це він повідомив у понеділок в ефірі телеканалу "Україна".

"Це реальна децентралізація - передача повноважень місцевим органам влади щодо реєстрації бізнесу та нерухомості. Це не тільки обов'язок, повинність, яку влада передає на місця, передається ще й близько 0,5 млрд грн - їх отримають конкретні міста, населені пункти, в яких будуть здійснюватися такі функції", - заявив Петренко.

За словами міністра, щоб не було корупційної складової на ринку надання послуг, пропонується демонополізація - право реєстрації матимуть нотаріуси та окремі акредитовані банки. "Це фактично дасть можливість українцю вибрати, куди він хоче піти, щоб зареєструвати свою квартиру, земельну ділянку або бізнес", - сказав він.

Петренко пояснив, що якщо місцева влада буде надавати неякісні послуги, то українець піде до нотаріуса або в банк, витративши при цьому разнозначную суму за надання послуги.

Відповідаючи на питання про те, чи є шанс на прийняття законопроектів вже на наступному пленарному тижні, Петренко сказав: "Підписали керівники всіх фракцій коаліції, багато депутатів, які розробляли цей закон разом з нами, сподіваюся, що це буде прийнято до кінця цієї сесії, щоб запрацював механізм".

Глава Мін'юсту уточнив, що нотаріуси отримає таке право відразу по прийняттю законів, а місцеві влади - протягом півроку.

Петренко нагадав, що перший крок - передача реєстрації прав на оренду земель сільгосппризначення нотаріусам - вже зроблено, і показав свою продуктивність. "Тільки за один місяць 7 тисяч державних і приватних українських нотаріусів зареєстрували 10% цих договорів",- підкреслив міністр юстиції.