ua en ru

За допомогу в ліквідації Усами бен Ладена американець просить 25 млн дол

У США 63-річний бізнесмен з Мічигану Том Лі, який займається торгівлею коштовним камінням, зажадав від федеральних властей винагороди за допомогу в ліквідації "терориста №1" Усами бен Ладена.

У США 63-річний бізнесмен з Мічигану Том Лі, який займається торгівлею коштовним камінням, зажадав від федеральних властей винагороди за допомогу в ліквідації "терориста №1" Усами бен Ладена (на фото), повідомляє Chicago Tribune.

За словами Лі, він ще у 2003 р. сповістив ФБР про те, що бен Ладен знаходиться не в Афганістані, а в Пакистані, де переховується у сховищі неподалік від Абботтабада.

У листі з вимогою про винагороду, яке надіслано на ім'я голови ФБР Джеймса Комі чиказькою юридичною фірмою Loevy & Loevy, йдеться, що із 2011 р., коли бен Ладен був ліквідований у тому місці, яке назвав Лі, бізнесмен неодноразово пробував вийти на представників ФБР, проте всі його звернення залишалися без відповіді.

За словами Лі, який має єгипетські коріння, про місцезнаходження бен Ладена він дізнався від агента пакистанської розвідки, який нібито особисто супроводжував бен Ладена і його сім'ю з Пешавара до Абботтабада.

Тим не менш, представники американської влади заявляють, що нагорода виплачена не буде, оскільки місцезнаходження бен Ладена було знайдено за допомогою систем електронної розвідки, натомість інформація Лі використана не була. Крім того, за деякою наявною інформацією, схованку бен Ладена, про яку Лі нібито повідомив ще у 2003 р., було побудовано лише двома роками пізніше.

Лідер "Аль-Кайєди" Усама бен Ладен протягом 15 років був найбільш розшукуваним терористом у світі. Він стояв за найбільшим терактом початку XXI століття - руйнуванням веж-близнюків Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку 11 вересня 2001 р.

Нагадаємо, що бен Ладен був ліквідований у результаті спецоперації США в пакистанському Абботтабаді 2 березня 2011 р. Перед цим пакистанський лікар Шакіл Афріді провів у місті фальшиву кампанію з вакцинації від поліомієліту. Таким чином, він отримав зразки ДНК бен Ладена, які ФБР порівняло з ДНК сестри терориста, котра померла у 2010 р. у Бостоні. Афріді у 2012 р. був звинувачений пакистанською владою у держзраді і засуджений до 33 років в'язниці, проте вердикт був скасований через рік.

Раніше повідомлялося, що на місці особняка Усами бен Ладена в Абботтабаді побудують парк розваг.

Додамо, що ООН виключила ім'я бен Ладена із "чорного списку" через 2 роки після його смерті.