Протягом I кварталу 2012 р. Україна може збільшити імпорт свинини та яловичини у 1,5-2 рази, а птиці - на 30-40%. Так вважає заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.
За його словами до нарощення імпорту призведе цьогорічне зниження обсягів виробництва м'яса, особливо яловичини та свинини. Олександр Ярославський нарікає, що протягом двох місяців поточного року темпи розвитку українського м'ясного тваринництва відчутно призупинились. Якщо за січень-лютий 2011 року обсяги реалізації м'яса у живій вазі усіма категоріями господарств зросли на 6,1%, то поточного року - відбулося зниження на 1,3%.
За даними статистичної служби чисельність поголів'я усіх видів худоби та птиці знизилося. Зокрема, скоротилося поголів'я свиней, на 6% або на 462 тис. голів, тоді як приріст їх поголів'я за вказаний період 2011 р. становив 167 тис. голів. Протягом 2011 року на 52 тис. тонн збільшились обсяги виробництва, на 29 тис. тонн зросли обсяги експорту та на 117 тис. тонн знизився імпорт. Отже, враховуючи вказані фактори, обсяги загальної пропозиції м'яса на внутрішньому ринку України скоротилися у порівнянні із 2010 роком на 94 тис. тонн, що у свою чергу зумовило зростання оптових цін: на яловичину на 19%, свинину - на 8%, птицю - на 22%.
"Протягом поточного року відбулося зниження обсягів виробництва на 1,3%, що призведе до дефіциту певних видів м'ясної сировини. Виробники м'яса, з огляду на більшу привабливість експорту, намагатимуться збільшити його обсяги, особливо яловичини та свинини. Тому, за нашими очікуваннями така ситуація на ринку призведе до збільшення протягом 1 кварталу поточного року імпорту свинини та яловичини у 1,5-2 рази, птиці - на 30-40%, та, ймовірно, сала.
Споживачі протягом другої декади березня вже відчули зростання ціни м'ясну продукцію у межах 5-10%, і є усі підстави очікувати подальшого зростання ціни на м'ясо та м'ясопродукти", - зазначив Олександр Ярославський.