ua en ru

Ю.Тимошенко сподівається на відкликання В.Ющенком вето на закон про фінансування підготовки до Євро-2012 за рахунок коштів НБУ.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сподівається на відкликання Президентом України Віктором Ющенком вето на закон про фінансування підготовки до фінальної частини Чемпіонату Європи по футболу 2012 р. за рахунок перенаправлення до державного бюджету перевищення кошторисних доходів над витратами Національного банку України. Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна. "Я вірю, що після такої перемоги України (рішення виконкому УЄФА про проведення матчів Євро-2012 в 4-х українських містах), Президент відкличе своє вето з закону про фінансування Євро-2012", - сказала Ю.Тимошенко.

Вона відзначила, що на фінансування підготовки до чемпіонату за рахунок коштів НБУ "передбачений той ресурс і те джерело, яке не має ніякого відношення до емісії". За її словами, зараз "доходи НБУ складають значно більше 15 млрд грн".

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла закон про виділення Нацбанком 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012 1 червня ц.р., проте Президент України Віктор Ющенко 3 серпня наклав на нього вето. У свою чергу парламент 21 серпня 384-а голосами подолав вето глави держави. 4 вересня В.Ющенко удруге повернув зі своїми пропозиціями цей закон для повторного розгляду парламентом і запропонував відповідно до Конституції повторно розглянути закон про внесення змін до держбюджету-2009 разом з пропозиціями глави держави. 15 жовтня цей закон був опублікований в офіційному виданні ВР "Голос України" за підписом спікера парламенту Володимира Литвина і таким чином набув чинності. Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик 16 жовтня повідомив, що цей закон опротестований в Конституційному суді України.


Відзначимо, згаданим законом пропонується частину другу ст. 4 закони "Про державний бюджет України на 2009 р." викласти в новій редакції, по якій Нацбанк в 2009 р. вносить до держбюджету перевищення кошторисних доходів над витратами НБУ, зокрема, за підсумками поквартального виконання кошторису доходів і витрат в поточному році на загальну суму не менше, як 9,8 млрд грн, зокрема за перше півріччя не менше, як 3,4 млрд грн - впродовж трьох робочих днів з дня набуття чинності закону.