ua en ru

Ю.Тимошенко вважає, що судова реформа, запропонована В.Януковичем - це узурпація судової гілки влади

Судова реформа від Президента Віктора Януковича - це фактично узурпація ним судової гілки влади. Про це сьогодні на засіданні опозиційного уряду заявила Юлія Тимошенко, передає прес-служба БЮТ.

«Реформа Януковича не є реформою. Це спроба технічно підпорядкувати суди одній людині - Президенту Януковичу», - наголосила Ю.Тимошенко.

За її словами, законопроект, поданий В.Януковичем 31 травня, має кричущі порушення Конституції, зокрема, у тих статтях, які значно розширюють повноваження Вищої ради юстиції (ВРЮ). За словами лідера БЮТ, ВРЮ на 2/3 складається з людей В.Януковича і отримання нею повноважень призначати суддів на вищі адміністративні посади, по суті, надає право Президенту керувати судовою системою в Україні. Крім того, Ю.Тимошенко вважає неконституційним право ВРЮ вилучати будь-яку справу, що є втручанням у роботу судів.

Лідер БЮТ зазначила, що законопроектом В.Януковича також, фактично, ліквідовується Верховний суд України (ВСУ), а його повноваження будуть передані вищим спеціалізованим судам. «Вищі спеціалізовані суди стануть, по суті, маріонетками В.Януковича, а ВСУ буде усунений від усіх справ», - зазначила Ю.Тимошенко. Такоже, на думку лідера БЮТ, законопроект В.Януковича значно звужує права громадян України на судовий захист.

Тому опозиція вимагатиме направити законопроект В.Януковича про судоустрій на аналіз до Венеціанської комісії. «Ми звернемося до профільного комітету Верховної Ради, до комітету з правосуддя - тут присутній пан Швець, - щоб голова комітету звернувся до Литвина, і попросимо, щоб він як голова парламенту подав законопроект Януковича на аналіз до Венеціанської комісії. Тільки після аналізу Венеціанської комісії його можна буде приймати у другому читанні», - сказала Ю.Тимошенко.

Вона зазначила, що якщо оцінка Венеціанської комісії буде негативною, то опозиція звернеться до фахівців і експертів, щоб спільно підготувати новий закон про судоустрій і внести його на розгляд до Верховної Ради. Крім того, Ю.Тимошенко звернулася до представників опозиційних сил з проханням вносити свої поправки до закону В.Януковича про судоустрій, який готується до другого читання. «Ми будемо вносити всі правки до другого читання, які можуть суттєво змінити зміст цього законопроекту, який подав В.Янукович», - резюмувала екс-прем'єр.