ua en ru

Янукович створив комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Президент України Віктор Янукович своїм указом № 1059/2011 від 23 листопада 2011 р. створив Національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Кормі того, відповідним указом Янукович затвердив положення НКРЕ. Згідно з положенням, основними завданнями НКРЕ є державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках у сферах електроенергетики, теплопостачання та нафтогазовому комплексі.
НКРЕ здійснює ліцензування господарської діяльності у сферах електроенергетики, теплопостачання та нафтогазовому комплексі.
НКРЕ встановлює: ціни (тарифи) на електричну енергію, тарифи на її передачу і постачання; ціни на товарний природний газ власного видобутку; роздрібні ціни на природний газ, використовуваний для потреб населення; граничні рівні цін на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання; граничні рівні цін на природний газ для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, тарифи на транспортування природного, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ по магістральних і розподільних трубопроводах; тарифи на поставку природного газу та газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом; тарифи на закачування, зберігання та відбір природного газу, газу (метану) вугільних родовищ; тарифи на транспортування магістральними трубопроводами нафти, нафтопродуктів і аміаку.
Комісія, її центральний апарат і територіальні органи становлять систему органів НКРЕ, яку очолює голова.
Територіальні органи діють на підставі положень, що затверджуються НКРЕ. Комісія як колегіальний орган утворюється у складі Голови та шести членів.Голова, члени НКРЕ призначаються на посади і звільняються з посад Президентом України шляхом видання відповідного указу. Термін повноважень Голови, члена НКРЕ становить шість років.
Основною формою роботи НКРЕ як колегіального органу є засідання.
Засідання НКРЕ є правомочним, якщо на ньому присутні більше половини її загального кількісного складу. Рішення НКРЕ вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від загального кількісного складу НКРЕ. Голова, члени НКРЕ мають по одному голосу кожен.
НКРЕ підпорядковується Президенту України і підзвітна Верховній Раді Україні.
Гранична чисельність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, визначена у кількості 412 штатних одиниць.