ua en ru

Янукович закликав громадян України берегти і шанувати свою державу та її символи

Президент України Віктор Янукович закликав громадян України берегти і шанувати свою державу та її символи. Про це йде мова у зверненні Януковича з нагоди Дня державного прапора України, оприлюдненому на сайті глави держави.

Президент України Віктор Янукович закликав громадян України берегти і шанувати свою державу та її символи. Про це йде мова у зверненні Януковича з нагоди Дня державного прапора України, оприлюдненому на сайті глави держави.

"Щиро вітаю усіх із Днем державного прапора України. Закликаю берегти і шанувати свою державу та її символи", - йдеться у зверненні Президента.

Як зазначає Янукович, державний прапор України є "невід'ємним символом незалежності, гордості за свою вітчизну та ознакою нашої само ідентифікації".

"Це свято єднання усіх громадян і патріотів незалежно від регіону проживання, віросповідання чи політичних уподобань. Синьо-жовтий стяг втілює споконвічне прагнення українців до мирної праці під чистим небом на своїй землі, забезпечення власного добробуту, побудови прогресивного, інтегрованого у сучасний світ суспільства", - додав Президент.

Нагадаємо, 23 серпня в Україні відзначається День державного прапора. Янукович раніше доручив уряду організувати церемонії урочистого підняття державного прапора України в містах Києві та Севастополі, обласних та районних центрах, інших населених пунктах, а також тематичних заходів, спрямованих на популяризацію державних символів України. Сам глава держави також візьме участь у церемонії підняття прапора в Києві, яка почнеться о 10:00.

Прапор України складається з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини до довжини 2:3. Синьо-жовтий символ був затверджений у 1917 р., коли в Києві після революції було проголошено про створення Української Народної Республіки. Деякий час жовто-синя символіка (в 1917-18 роках) була присутня на червоному прапорі Радянської України.

Синьо-жовтий прапор був офіційно затверджений державним прапором України постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 р. 24 серпня 1991 відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради вперше піднявся синьо-жовтий прапор.