ua en ru

Янукович доручив до липня 2013 р. внести проект закону щодо регулювання нафтогазової промисловості

Янукович доручив до липня 2013 р. внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України про внесення змін до Кодексу України про надра (нова редакція), що передбачає удосконалення регуляторної бази та спрощення дозвільної системи в рамках традиційної системи видобутку вуглеводнів з метою створення умов для підвищення інвестиційної привабливості видобування нафти і газу. Про це йдеться у національному плані дій на 2013 р. щодо впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженому указом Президента України від 12 березня 2013 р. №128/2013.

Янукович доручив прем'єр-міністру України, віце-прем'єр-міністру України, відповідальному за виконання завдань у сфері енергетики, Міністерству екології та природних ресурсів України та Міністерству енергетики та вугільної промисловості України передбачити в проекті закону зняття заборони на відчуження права на користування надрами. Також відповідальні особи та міністерства мають надати вичерпний перелік випадків, коли надання дозволів на користування надрами здійснюється без аукціону, та підстав для відмови у видачі спеціальних дозволів на користування надрами, зупинення їх дії чи скасування. Також планується забезпечити збільшення строків подання заявок (більш як за 30 днів) для участі в аукціоні з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та збільшення максимальних меж нафтогазових ділянок та граничних строків розробки та видобутку вуглеводнів.

Крім того, НКРЕ та Міненерговугілля протягом року доручено забезпечити створення умов для виконання погоджених у встановленому порядку інвестиційних програм для суб'єктів господарювання, які відповідають вимогам статті 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу".

Читайте також: Модернізація ГТС і створення консорціуму неможливі без участі ЄС, - Янукович