ua en ru

Wal-Mart заплатить штраф у розмірі 81,6 млн дол. за порушення при утилізації відходів

Американський рітейлер, керуючий найбільшої в світі роздрібною мережею, Wal-Mart заплатить штраф у розмірі 81,6 млн дол. після того, як компанія була визнана винною в неналежній утилізації пестицидів, мінеральних добрив та інших шкідливих речовин, передає Associated Press.

Розслідування у справі тривало майже 10 років, після чого компанія була визнана винною судом Сан-Франциско в порушенні Акту про чисту воду і ряду інших законів, що регулюють поводження з пестицидами та шкідливими речовинами.

Звинувачення на адресу компанії послідували після того, як Wal-Mart утилізувала небезпечні речовини, вилучені з магазинів у Каліфорнії і Міссурі з різних причин, в тому числі через пошкодження упаковки. У м. Канзасі компанія була визнана винною у неналежному поводженні з пестицидами.

Так, згідно з матеріалами суду, в 2002 р. було встановлено, що неподалік від одного з магазинів Wal-Mart в Каліфорнії на купі порошку жовтуватого кольору грав дитина. Після відповідної перевірки в магазині були виявлені порвані пакети з сульфатом амонію, а також невідомі речовини різного кольору.

У розслідуванні, яке тривало 8 років, брали участь 20 прокурорів і 32 групи захисників навколишнього середовища. Воно коштувало Wal-Mart в цілому 110 млн дол.

Згідно з матеріалами суду, в 2003-2005 рр. компанія здійснила з порушенням закону утилізацію: попросту скинула шкідливі речовини в 16 округах штату Каліфорнія - від Справ Нотре до Оранжа. Сторона звинувачення заявила, що керівництво Wal-Mart не провів відповідний інструктаж про звернення та утилізації шкідливих речовин серед персоналу магазинів. В результаті чого останні просто викидали небезпечні речовини в контейнери для сміття або зливали їх у каналізацію.

Представник Wal-Mart Брук Бучанан заявила, що компанія вирішила проблему та "дійсно задоволена кінцевим рішенням" з питання. Вона зазначила, що тепер співробітники мережевих магазинів отримують необхідний інструктаж. Крім того, тепер вони перевіряють наявність шкідливих речовин у продуктах з пошкодженою упаковкою спеціальними сканерами.

Раніше 2010 р. Wal-Mart погодився виплатити 27,6 млн дол штату Каліфорнія, щоб врегулювати ситуацію з неналежним поводженням з відходами, а також в 2012 р. пішов на виплату більш ніж 1,25 млн дол. штату Міссурі в рамках врегулювання аналогічних інцидентів.

Читайте також: Прибуток Wal-Mart в I кварталі 2013 р. виріс на 1,1% - до 3,78 млрд дол