ua en ru

Вищий госпсуд України скасував рішення Київського апеляційного госпсуду про повернення державі "ЗАлК"

Вищий господарський суд України скасував рішення Київського апеляційного госпсуду про повернення державі Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК), єдиного виробника алюмінію в Україні. Про це говориться в повідомленні Фонду держмайна України (ФДМУ).

Ще на початку 2008 р. Генпрокуратура України в інтересах держави подала позов у Господарський суд Києва з вимогою розірвати договір купівлі-продажу акцій "ЗАлК" на підставі того, що компанія Rusal, що володіє "ЗАлК", не виконала зобов'язань щодо рефінансування заборгованості на 75,5 млн дол. Цей кредит і інші платежі, на думку позивача, довелося б виплачувати з держбюджету. В кінці 2010 р. суд відмовив Генпрокуратурі у вимозі, але вже в травні 2011 р. апеляційна інстанція ухвалила повернути "ЗАлК" у держвласність.

Власники заводу оскаржили це рішення, і 30 серпня Вищий господарський суд (ВГС) України скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій і знову направив справу на новий розгляд у Господарський суд Києва.

Спеціальна контрольна комісія Верховної ради України з питань приватизації пообіцяла звернутися до Вищої ради юстиції з проханням проаналізувати дії судових органів.