ua en ru

Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала понад 100 скарг на суддю Кірєєва

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) за останні два тижні отримала понад 100 скарг на дії судді Родіона Кірєєва, який судив екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщини" Юлію Тимошенко.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) за останні два тижні отримала понад 100 скарг на дії судді Родіона Кірєєва, який судив екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщини" Юлію Тимошенко. Про це на брифінгу заявив голова ВККСУ Ігор Самсін, передає кореспондент РБК-Україна.

"На суддю Родіона Кірєєва на даний момент надійшло більше ста скарг... за останні два тижні", - заявив Самсін.

За його словами, результати перевірки оголосять відразу після того, як комісія завершить розгляд всіх скарг.

Самсін зазначив, що в комісії лежить заява судді Кірєєва про надання рекомендації на посаду судді безстроково.

Голова ВККС зазначив, що висновки по даній заяві Кірєєва будуть оголошені після розгляду всіх зазначених вище скарг.

Нагадаємо, що Вища рада юстиції не знайшла порушень у діях судді Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва під час судового процесу над колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.

Перевірка була проведена членом ВРЮ Лідією Ізовітовою за зверненням народного депутата України Андрія Сенченка від 26 липня 2011 р.

30 квітня 2013 р. Європейський суд з прав людини частково задовольнив позов по справі "Тимошенко проти України". Екс-прем'єр скаржиться на незаконність і політичні мотиви арешту 5 серпня 2011 р., неналежну медичну допомогу, тортури і цілодобове відеоспостереження в лікарняній палаті.

Суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5 п.1 Конвенції з прав людини. Також суд встановив, що було порушення ст.5 п.4, а також за ст.5. п.5. і ст.18 Конвенції з прав людини.

Як заявила адвокат екс-прем'єр-міністра України в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко, рішення Євросуду у справі Тимошенко створює підстави для притягнення до відповідальності судді Родіона Кірєєва.