ua en ru

Вихід Греції з єврозони може спровокувати розкол ЄС, - Медведчук

Євроскептичні настрої в Європейському Союзі (ЄС) в 2015 р. посилюються і розкол союзу може спровокувати Греція, прийнявши рішення вийти з єврозони. Таку думку висловив голова громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі на сайті руху.

"Соціально-економічна криза в країні, який, на думку греків, викликаний режимом жорсткої економії, переросла в політичну. 25 січня в Греції відбудуться парламентські вибори. Якщо переможцем парламентських перегонів стане Коаліція радикальних лівих сил (СІРІЗА), Греція, найімовірніше, вийде з єврозони. В ЄС це вже усвідомили, але не мають наміру миритися з таким станом речей", - повідомляє лідер "Українського вибору".

За його словами, віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель уже розцінив позицію Афін як шантаж.

"Мета уряду Німеччини, країн Євросоюзу і навіть грецького уряду - зберегти Грецію в єврозоні. Ось чому нас не варто шантажувати, і ми очікуємо, що уряд Греції, незалежно від того, хто буде стояти на чолі його, буде дотримуватися угод, укладених з ЄС", - цитує віце-канцлера Медведчук.

Як повідомляється, "греки на протязі останніх років неодноразово демонстрували невдоволення політикою "затягування поясів", нав'язаної Брюсселем і "трійкою" міжнародних кредиторів. Масові акції протесту проти скорочень і звільнень співробітників, урізання зарплат і соціальних допомог стали в Греції буденним явищем".

"Сьогодні греки вимагають виходу з єврозони і виступають за незалежність національної економіки. Безумовно, вихід Греції з єврозони ще не означає припинення членства країни в ЄС. Проте такий крок може підірвати довіру до євровалюти і серйозно похитнути підвалини єдиного європейського простору. І хоча єврочиновники стверджують, що вихід Греції з єврозони не стане великим потрясінням для інших членів, на ділі все може бути інакше (так, чутки про намір Греції покинути єврозону обвалили курс євро майже на 1,5% по відношенню до долара)", - підкреслив Медведчук.

У той же час, за словами голови "Українського вибору", Греція не єдина країна, яка має намір покинути єврозону: наприкінці минулого року Італії також охопили масові акції протесту: італійці вимагали виходу з єврозони. А опозиційна партія "Рух п'яти зірок зібрала близько 50 тис. підписів під петицією про проведення референдуму.

"Поки греки та італійці говорять про вихід з єврозони, англійці думають про те, щоб остаточно припинити членство в Євросоюзі. 51% британців мріють про вихід країни з ЄС - такі результати соцопитування, проведеного Американським інститутом громадської думки... ЄС уже не є монолітним об'єднанням, так і вигоди від участі в ньому більш ніж сумнівні (українці встигли переконатися в цьому на власному досвіді). Євроінтеграція і єдина валюта не тільки не стали панацеєю від всіх бід, але і підірвали економіки багатьох європейських країн. Схоже, сьогодні єврооптимізм в ЄС вже не в тренді. Втім, як і в Україні", - резюмував Медведчук.