ua en ru

Вибори Ради пройдуть 26 або навіть 19 жовтня, - радник Президента

Нардеп із фракції "Батьківщина", радник Президента України Петра Порошенка Микола Томенко прогнозує, що дострокові вибори Верховної Ради будуть призначені або на 26 жовтня, або на 19 жовтня 2014 р.

Нардеп із фракції "Батьківщина", радник Президента України Петра Порошенка Микола Томенко (на фото) прогнозує, що дострокові вибори Верховної Ради будуть призначені або на 26 жовтня, або на 19 жовтня 2014 р. Про це Томенко заявив в ефірі телеканалу "Україна" увечері 12 серпня.

"За будь-яких обставин, буде пропорційна, буде відкрита, буде закрита, або ніякого рішення не буде - вибори пройдуть у жовтні. Якщо ще залишилися депутати наївні, які думають, що якщо вони внесуть зміни в закон, то відстрочать дату виборів - вони помиляються. Я ще раз хочу офіційно сказати, і це позиція Президента в тому числі, - ми хочемо вибори за відкритими партійними списками. Якщо парламент не проголосує - тоді є стара система - змішана, її ніхто не скасовував, тому вибори відбудуться або 26-го або навіть, юристи зараз це аналізують, 19-го жовтня", - заявив Томенко.

При цьому, за словами Томенка, сьогодні глави фракцій ще будуть вести переговори щодо зміни виборчого законодавства, а завтра Рада повернеться до розгляду цього питання.

"Що може бути в четвер? Найбільше шансів все-таки на цей закон про відкриті партійні списки, тому що 200 голосів ми назбирали. Якщо не проходить такий закон нам залишається вдосконалити, або хоча б трохи налагодити той закон, за яким будуть вибори. Що тут важливо? Важливо хоча б зменшити кількість днів виборчої кампанії. Виборча кампанія 60 днів коштує 1,4 млрд грн, тобто один день - це 25 млн грн. Тому якщо скоротити хоча б на 45 днів - вже ми скорочуємо істотну суму. Тому або в четвер вдасться домовитися і буде пропорційна система з відкритими списками, чи збережеться стара змішана система з зменшеним терміном виборчої кампанії, але вибори відбудуться за будь-якої погоди в жовтні цього року", - резюмував політик.

Нагадаємо, Рада 12 серпня відхилила 8 законопроектів, що передбачають зміну закону про вибори нардепів.