ua en ru

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність? Фото: вибори в Чернігові

Сьогодні, 26 липня, в Чернігові на скандальному виборчому окрузі №205 проходять проміжні вибори народного депутата. Чернігівці зможуть проголосувати на одному з 83 виборчих дільниць з 8:00 до 20:00. У виборах бере участь 91 кандидат, з яких 7 були висунуті політичними партіями, а 84 - самовисуванці. В той же час найбільш запекла боротьба розгорнулася між двома кандидатами - Геннадієм Корбаном (партія "Українське об'єднання патріотів - КРІП") та Сергій Березенко ("Блок Петра Порошенка "Солідарність"). Передвиборна кампанія супроводжувалася низкою скандалів, а також попередженням Центральної виборчої комісії про підготовку провокацій у день виборів. У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав вибори в Чернігові "тестом на демократію".

23:37 Комітет виборців України повідомляє: ситуація на проблемних виборчих дільницях нормалізувалася завдяки міліції. І тепер ніщо не заважає підрахунку голосів, крім недостатньої спритності членів виборчкомів. Яка, на жаль, за даними КВУ, проявляється повсюдно. "Швидкість перерахунку бюлетенів у 205 окрузі досить різниться. На деяких ділянках вже йде підрахунок голосів за кандидатів, а на деяких тільки почався загальний підрахунок бюлетенів", - йдеться у повідомленні КВУ на сторінці комітету в Facebook.

КВУ: ситуація на проблемних дільницях №№ 740988, 740995 нормалізувалась за сприяння нарядів міліції, що прибули на викли...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 26 июля 2015 г.

23:25 Підрахунок голосів на виборах у Чернігові ще не закінчений, натомість у міліції вже підрахували кількість порушень, виявлених в процесі голосування. Як повідомили начальник УМВС в Чернігівській області Едуард Альохін та керівник спецгрупи МВС України Іван Стойко під час підсумкової прес-конференції про хід виборів у 205 окрузі, за день міліція зафіксувала 70 повідомлень про порушення. "Серед них - 6 фактів незаконного розповсюдження агітаційних матеріалів, 26 фактів підкупу виборців, а також фотографування бюлетенів, хуліганство, появу у нетверезому стані та інші", - розповіли в міліції.

22:39 "Я не маю досвіду, щоб бути спікером, мені ще треба багато вчитися, а що стосується посади заступника голови фракції то можу ним бути, а можу і не бути", - заявив Сергій Березенко, передає кореспондент РБК-Україна. Також він повідомив, що готовий оскаржувати результати виборів, якщо він програє, але тільки у випадку, якщо буде достатньо порушень.

21:58 У Комісії ще не підрахували голоси виборців на виборах у Чернігові, проте вже оприлюднили відсоток виборців, що проголосували. Так, згідно з інформацією ЦВК, явка склала 35,32%. Нагадаємо, цей показник був стабільно низьким з ранку, так що нічого дивного в підсумковому значенні теж немає. Причини ж настільки незначною зацікавленості виборців можуть критися в тому, що вибори припали на сезон відпусток і виїздів на дачу по вихідним, так і втомою громадян від брудної виборчої кампанії.

21:53 Народний депутат від БПП Олексій Гончаренко, який приїхав у Чернігів щоб підтримати однопартійця, після закриття дільниць виклав у себе в Facebook відео того, як гасяться невикористані бюлетені. "На ділянці 098 гасять бюлетені. 21-е століття, однак! ", - написав Гончаренко.

На участке 099 гасят бюллетени. 21-й век, однако!

Posted by Алексей Гончаренко on 26 июля 2015 г.

21:50 Комітет виборців України з посиланням на дані міліції опублікував у своєму Facebook інформацію про те, що ділянка №740995 може піддатися штурму. " Члени комісії та спостерігачі забарикадувалися на другому поверсі, на першому поверсі чергує міліція. Спостерігачі КВУ знаходяться на ділянці і стежать за ситуацією", - сказано в повідомленні. Хто і з якою метою планує штурмувати ділянка, поки що не повідомляється.
Також у КВУ відзначають проблему на ділянці №740998. За повідомленнями спостерігачів, там відсутнє освітлення. "Підрахунок голосів ведеться над єдиною лампою, яку вдалося знайти. У приміщенні страшна задуха, оскільки члени комісії не відкривають вікна, побоюючись можливого вторгнення осіб, які раніше намагалися вдертися на дільницю", - заявили в комітеті.

В #205округ можливий штурм дільниці №740995. Таке попередження голова ДВК отримала від міліції. Члени комісії та спостер...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 26 июля 2015 г.

21:43 Як заявив Сергій Березенко, якщо вже до півночі будуть з'їжджатися в ОВК протоколи, і підрахунок голосів пройде спокійно, то вже завтра до обіду умовно буде офіційний результат. "Якщо почнуть зривати підрахунок голосів, сподіваюся, правоохоронці, представники "Опори" і КВУ - всі, хто там є, зможуть цьому завадити", - повідомив він, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Також він розповів про нібито мали місце постійні напади на штаби. "Заходить депутат, що представляє Корбана, ламає двері, за ним заходять титушки і ламають все, що там є. І тільки наявність наших депутатів зупиняло цей процес. Я вже не розповідаю про 40 фейкових "березенок", фейкових моїх дружин, що потім викидалося на Березенко leaks", - повідомив він.

21:40 Сергій Березенко поки не може сказати, у скільки йому обійшлися ці вибори. Проте в цілому він оцінює виборчу кампанію як брудну. "Брудна кампанія для мене була в інформаційному плані. Я не хочу розповідати про все, що відбувалося, я спеціально не коментував ці питання", - заявив Березенко кореспонденту РБК-Україна.

21:38 За словами Сергія Березенко, соціології та екзит-полу "Соцісу" - переміг саме він і з великим відривом, майже вдвічі, повідомляє кореспондент РБК-Україна. "Є ряд соцкомпаний, які історично проводять соцкампании. Я так розумію, що комітет виборців України спільно з "Соцісом" готові відповідати за слова і за цифри. Похибка 2,5%... За останні роки похибки більше, ніж у 2,5% за даними, які вони давали, ще не було", - зазначив він у коментарі РБК-Україна. "Ви знаєте назву цієї кампанії, яка проводила опитування? Я навіть назва її вимовити не можу. Вона сказала, що дані неточні, оскільки 60% опитаних не відповіли. Вдумайтеся - 60%. І, за їх інформацією, представники провладного кандидата заважали проводити опитування", - сказав Березенко.

21:35 Геннадій Корбан на брифінгу під ОВК повідомив, що за попередніми даними його штабу, він виграв вибори, випередивши Сергія Березенко на 5%, передає кореспондент РБК-Україна.

21:28 Кандидат у депутати Сергій Березенко в коментарі РБК-Україна заявив, що якщо підрахунок голосів буде відбуватися чесно, то він визнає перемогу свого суперника Геннадія Корбана. "Якщо чесно підрахують, що виграв Корбан, я визнаю. Це буде чесний результат. Ми ж повинні якось рухатися в Європу",-- заявив він. Вибори показали, що скільки би виборцям не давали "гречку, скумбрію, курку, халати і рушники", таким чином перемогти неможливо. "Це перемога для України, не лише для Чернігова. Вибори показали, що таким чином перемогу не отримаєш", - резюмував він.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: Сергій Березенко

21:13 На території Політехнічного інституту міліція затримала автомобіль невідомих осіб, зараз проводиться його огляд, передає кореспондент РБК-Україна. Правоохоронні органи вилучили у осіб, які перебували в авто, чотири рації, карту міста з позначками виборчих дільниць, а також списки виборців. На кого працювали ці особи, поки невідомо.

20:57 Штаб Сергія Березенко розмістився в парк-готелі Чернігів, але як вже повідомлялося, зараз в штабі немає. Кореспондент РБК-Україна передає, що на територію ресторанно-готельного комплексу Рівер Сайд, який розташований по сусідству з парк-готелем Чернігів, приїхав Геннадій Корбан. Цілком можливо, що після повернення в штаб Березенко, сторони почнуть переговори.

20:45 Сергій Березенко після оголошення екзитполів так у своєму виборчому штабі і не з'явився, передає кореспондент РБК-Україна. Однак до штабу він все таки під'їхав, дав коментар місцевому телеканалу Гармата, близькій до соратників Березенко з фракції БПП і поїхав. За інформацією РБК-Україна, найближчим часом у штабі він не з'явиться - він поїхав вечеряти.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна

20:38 Як передає кореспондент РБК-Україна, перед ОВК виступив Олег Синаюк, генеральний директор соціологічної компанії " Нью Імідж Маркетинг Груп,яка проводила соцопитування. Він сказав, що при складанні соцопитування отримали дуже большон кількість відмов, понад 60%, але тим не менш озвучив результати. За їх даними, Корбан набирає 33%, Березенко 23%, інші кандидати суттєво відстають. Пізніше ця інформація була опублікована на сайті соцкомпании.

20:27 Кореспондент РБК-Україна повідомляє, що згідно з альтернативним екзіт-полу - громадської організації "Центр "Доброчин" - за результатами виборів лідирує Геннадій Корбан, за якого проголосувало 22,8% виборців.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна

20:22 Згідно з останніми даними экмит-полу "СОЦІС" на 20:00, на виборах у Чернігові лідирує Сергій Березенко. Про це повідомив Олексій Кошель, передає кореспондент РБК-Україна.
Повідомляється, що Березенко набрав 31% голосів, Корбан - 17% Міщенко - 10% Андрейченко -9%, Зуб - 7%.

20:02 Як передає кореспондент РБК-Україна джерело в штабі Березенко повідомив останні дані екзіт-полу. Так, згідно з даними екзіт-полу СОЦІС, Березенко набрав 30.9% голосів, Корбан - 17.4%, Міщенко (ВО Свобода) - 9.8%, Андрійченко (Демальянс) - 9.1%.

19:45 На думку народного депутата Олександра Черненка (БПП), підстав для визнання довиборів у парламент недійсними немає, передає кореспондент РБК-Україна. "Нервова Атмосфера, кампанія жахлива і одна з найгірших в Україні. Але якщо говорити про день голосування, фіксуємо такі порушення, як десь винесли бюлетень, де-то фальшиві посвідчення журналістів є. Але масових вкидань бюлетенів ми не бачимо. Все тільки носить характер нагнітання ситуації. Вибори не прості, є підозри на каруселі, але жорстких каруселей не бачимо", - зазначає Черненко. У теж час він допускає, що в Чернігові може повторитися ситуація 2012 року, коли виборчкоми не змогли встановити результати виборів на п'яти округах.

19:38 У Чернігові біля будівлі обласної міліції сьогодні сталася бійка за участю депутата Радикальної партії, який не дозволяє міліції забрати порушника, передає кореспондент РБК-Україна. В громадських заворушеннях, що відбуваються в будівлі Чернігівського обласного управління МВС, засвітився депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Зокрема, депутат намагався відбити у представників міліції затриманого «карусельника». На даний момент ряд експертів висловив здивування активною участю Радикальної партії у виборчому процесі. Так, її представники протягом сьогоднішнього дня вже неодноразово засвітилися в різних провокації, які грають на руку кандидатові Геннадія Корбана.

19:32 Під час брифінгу Олексій Кошель повідомив про те, що результати будуть відомі не пізніше 11 годин вечора, передає кореспондент РБК-Україна.
"Велика кількість кандидатів може ускладнити підрахунок голосів, але не довше ніж на годину. Тобто станом на десять-одинадцять годин вечора ми будемо знати результати голосування по більшості дільниць", - повідомив Олексій Кошель.

19:25 "Станом на 18:00 , проголосувало 30,15% виборців", - сказав Олексій Кошель, директор Комітету виборців України на брифінгу в штабі Березенко, передає кореспондент РБК-Україна. Він додав, що ця явка є досить високою.
"Станом на 19:00 виборча кампанія на 205 окрузі мало чим відрізняється вд звичайної виборчої компанії. Тобто станом на 19:00 ми можемо констатувати, що вибори відбулися", - сказав Кошель.
У той же час представник партії "Сила людей" Сергій Бойко сказав, що явка на виборах у Чернігові дуже низька, а також розповів про порушення на виборчих дільницях.
"Ми зафіксували велику кількість порушень, це карусель, де вкидаються вже заповнені бюлетені і фотографування бюлетенів у кабінках, надзвичайно велика кількість людей з фальшивими посвідченнями, крім того на багатьох дільницях немає жодного незалежного спостерігача. Крім того, дуже низька явка. На 18:00 явка 31%", - сказав він. Варто зазначити, що ця партія не брала участі у виборах.

19:19 Народний депутат України Олександр Грановський повідомив журналістам про те, що в Чернігові продовжують підкуповувати виборців, передає кореспондент РБК-Україна. Так, за його словами, нардеп з фракції БПП сьогодні відібрав відомість у жінки, яка купувала голоси прямо біля ділянки.
"Один з моїх колег по фракції, цікаво, що він з Дніпропетровська, побачив прямо біля ділянки жінку, яка фактично брала в черзі людей, які проголосували, видавала їм гроші, в обмін на докази про голосування. Цей депутат вилучив у неї «відомість», після чого прибув особисто Геннадій Корбан з групою інших людей. Зав'язалася суперечка, не зовсім цензурне, в результаті чого всі ці люди пройшли у відділення міліції. Нам би дуже хотілося як можна швидше цей конфлікт дозволити, щоб продемонструвати вилучену нам відомість громадськості", зазначив Грановський.

Нардеп також повідомив, що біля дільниць триває роздача буклетів і запрошення на вечірній концерт, організований штабом кандидата Корбана.

19:04 Як передає кореспондент РБК-Україна, за даними координатора громадянської мережі "Опора" Ольги Айвазовської, представниками даної структури були зафіксовані спроба винести бюлетень на 2 з 83 ділянок, роздача подарунків і грошей на 8 дільницях. "Квитки на концерт з зірками також є підкупом і агітацією",-- додала вона. Спроба фотограффирования бюлетенів зафіксовано на 72 83 ділянок . Це, за словами Айвазовської, є контролем за голосуванням. Спроб дати бюлетень без паспорта не було зафіксовано. При цьому, на 28 дільницях або 34% від загальної кількості дільниць було зафіксовано присутність сторонніх людей, що не мають відношення до виборів. Крім того, організація "каруселей" не має серйозного впливу на хід голосування. Було кілька спроб винести бюлетені, але вони були зупинені. "Але це контрольоване голосування. Контроль за голосуванням не настільки кримінальний",-- резюмувала Ольга Айвазовська.

18:58 Представники Громадянської мережі "ОПОРА" виявили ряд фактів фотографування виборчих бюлетенів на дільницях у 205 окрузі. Зокрема, любителі фотографії були помічені на дільницях № 740998 (школа №9, спортивний зал, вул. Олександра Молодчого, 21) і № 741013 (КП ЖЕК №6, актова зала, вул. Одинцова, 9Б). Крім цього, повідомляється, що поблизу ділянки біля школи №33 по вулиці проспект Миру, 207Б, активісти заблокували автомобіль, в якому перебувала жінка, помічена за фотографування бюлетеня. Згодом в машину підсів співробітник міліції, потім її відпустили. Також факт фотографування виборчих бюлетенів зафіксовано на дільниці в спортивному залі колегіуму № 11: дівчина відправляла фотографію з бюлетенем на номер телефону, який був вказаний в СМС, які розсилали сьогодні виборцям (в них пропонували перерахувати 2 тис. грн. за голос, відданий "правильного" кандидата). На місце була викликана міліція. Зараз жінку доставили до райвідділу. В ділянці поруч теж зафіксовано фотографування бюлетеня. Однак жінка встигла видалити фото. Ще один випадок фотографування зафіксовано на дільниці № 740997 (Педагогічний університет, хол вул. Гетьмана Полуботка, 53), порушник затриманий, очікують оперативників.

18:35 Незважаючи на те, що вибори в Чернігові демонструють рекордно низьку явку, вони не обходяться без різних порушень. Так, станом на 14:00, міліція виявила 21 такий випадок. Серед них - поява на ділянках підставних журналістів-спостерігачів, а також спроби підкупу виборців. Зокрема, Чернігівців, які зареєстровані в 205 окрузі, 26 липня почали надходити СМС-повідомлення з пропозицією отримати дві тисячі гривень за фотографію бюлетеня з відміткою напроти потрібного кандидата. Організатор розсилки пропонував миттєво отримати гроші готівкою від координатора або поштою. Втім, за повідомленням міліції, значних порушень, які могли б вплинути на результат виборів, поки що не було.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото МВС: вибори в 205 окрузі

18:17 Народний депутат Ігор Мосійчук вважає, що результати сьогоднішніх виборів в Чернігові можна буде визнати дійсними. Про це він повідомив під час брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна. "Ніяких підстав для того, щоб визнавати вибори недійсними немає", - сказав Мосійчук. Він додав, що колишній керівник Комітету виборців України БПП Олександр Черненко знаходиться в істериці, коли говорить про те, що є підстави для визнання виборів недійсними.

18:06 За словами нардепа Віталія Купрія, який зараз дає брифінг у виборчому штабі Корбана, він спілкувався з головою СБУ Олександром Довженком з приводу повідомлень про мінування виборчих дільниць, де можуть відбуватися фальсифікації, передає кореспондент РБК-Україна. 'Кілька хвилин тому я спілкувався з главою СБУ чернігівської області. Він сказав, що перевірки тривають, а також припиняються факти залякування людей', - повідомив він. Купрій додає, що біля штабу немає довіри до місцевих органів правопорядку.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: Віталій Купрій та Ігор Мосійчук

17:38 Біля штабу Корбана організували польову кухню, про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото: РБК-Україна

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото: РБК-Україна

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото: РБК-Україна

17:25 Явка на виборах у Чернігові, як і раніше, залишається низькою. Згідно з даними ЦВК на 16:00 виборчі дільниці відвідало лише 26,22% виборців.

17:15 У Чернігові за годину до закриття виборчих дільниць почнуться масові гуляння, передає кореспондент РБК-Україна. Концерти організовують політичні сили, що беруть участь у виборах.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото: РБК-Україна

17:04 У штабі БПП заявили про відкриття МВС кримінального провадження за фактом підкупу виборців. Інцидент стався на одній з дільниць, коли заступник голови Днепропетровской ОДА Гліб Пригунов зафіксував факт видачі грошей громадянці після голосування. Він же вилучив відомість зі списком прізвищ громадян і виданими їм сумами грошей, передає кореспондент РБК-Україна.

Також, за даними РБК-Україна, Стрибунів відпущений, МВС щодо процесуальних дій не проводило.

16:45 За Березенко проголосувало вдвічі більше виборців, ніж за Корбана. Про це РБК-Україна повідомили відразу два джерела. "Наш кандидат перемагає, він набрав удвічі більше голосів ніж Корбан. За нього проголосувало більше 25% виборців", - сказав один з нардепів БПП. Він також додав, що третє і четверте місце розділили кандидати від Свободи (Міщенко) та Самодопомоги (Зуб), які набрали по 10%.

16:38 На кількох виборчих дільницях Чернігова були зафіксовані спроби винести бюлетені. Про це повідомили активісти мережі "ОПОРА". Зокрема, на виборчій дільниці № 741023 (дошкільний навчальний заклад №4, вул. Генерала Пухова, 134,) виборець намагався вкинути в урну для голосування несправжній виборчий бюлетень, а справжній сховав. Член комісії зауважив вкидання несправжнього бюлетеня і покликав міліцію. Виборця затримали, очікують слідчо-опертивну групу. Спроба виносу бюлетеня зафіксована і в комісії № 741002 (школа №5, хол, вул. Соснова, 23А), де намагалася винести бюлетень літня жінка. Коли її зловили виборці, вона почала плакати і говорити, що хотіла проголосувати вдома. А на дільниці № 741029 (абонентський відділ водоканалу, вул. Генерала Бєлова, 2) чоловік порвав бюлетень і кинув його в ящик відразу після того, як члени комісії не дали винести за межі ділянки.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото "ОПОРА": із виборчих дільниць округу 205 намагалися винести бюлетені

16:15 У 205 окрузі вибори програні Україною. Про це на брифінгу в штабі Березенка заявив політичний експерт Анатолій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це дуже велика пляма на репутації України, якщо в нехитрий спосіб буде задіяна московська пропаганда, то очевидно, що негативний ефект буде значно погіршена ситуації, тому що Москва вміє це робити і тому допускати такий рівень протистояння під час гібридної війни, я вважаю, що надзвичайно недоцільно. Але насправді винні всі: винувато імпотентна ЦВК, винен парлмент, бо в нас зберігається виборча модель з часів Януковича і ми її не хочемо міняти... У нас недореформовані місцеві органи правопорядку, які не можуть діяти в нових змагальних демократичних реаліях. Тому я вважаю, що в 205 окрузі вибори програні Україною", - сказав Луценко.
Він зазначив, що з-за недолугого законодавства, ЦВК абсолютно не втручається у виборчий процес і не регулює його.

16:03 У штабі Сергія Березенко заявили про провокації в свою адресу. Зокрема, представники Ради регіонального розвитку Чернігівщини повідомили про використання бренду Ради в брудних політтехнологіях. "Сьогодні у Чернігові біля виборчих дільниць, зокрема 35ї, з'явився агітаційний намет з написом "Рада регіонального розвитку". З намету відбувалася роздача запрошень на концерт, який має відбутися сьогодні в завершення голосування, на сцені, де до цього постійно відбувалися концерти в підтримку Геннадія Корбана", - сказано в заяві.

Також представники Ради закликають правоохоронні органи зупинити правопорушення і забезпечити чесний виборчий процес.

15:47 Скандальні вибори в Чернігові дали користувачам соцмереж масу матеріалу для створення різноманітних карикатур. РБК-Україна зібрав найяскравіші з них в галерею, з якої пропонує ознайомитися читачам.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

15:23 Кандидат в депутати по округу №205 у Чернігові Геннадій Корбан на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що залишає посаду голови політради партії "Укроп". "Сьогодні я розумію, що втратив моральне право займати посаду голови політради партії КРІП. При цьому я буду і далі віддавати свої сили, енергію і досвід для подальшого партійного будівництва. Сподіваюся, що партія найближчим часом проведе реальний праймеріз, щоб вибрати нового голову політради", - розповів Корбан.

Дорогие друзья, единомышленники, симпатики, читатели, подписчики и даже оппоненты!Завтра состоятся выборы по 205-му ок...

Posted by Gennady Korban on 25 июля 2015 г.

15:03 Кандидат в народні депутати по округу 205 Геннадій Корбан проводить інспекцію виборчих дільниць в Чергигове, передає кореспондент РБК-Україна.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна

14:47 У штабі Сергія Березенко проходить брифінг голови громадської організації Комітет виборців України Олексія Кошеля, передає кореспондент РБК-Україна. За словами Кошеля, його організація є однією з двох, яка отримала офіційний дозвіл від ЦВК присутні на виборах в якості спостерігачів. Він розповів, що близько двох годин тому представники організації виявили на одній з виборчих дільниць чотири псевдожурналіста з фальшивими посвідченнями офіційного видання КВУ Точка зору. Кошель повідомив, що двох з них вже затримали, а також зазначив, що у всіх них на руках були жовті браслети, які свідчать про те, що хтось спрямовує їх дії.

У штабі також присутній народний депутат від БПП Олександр Черненко, який до обрання нардепом очолював Комітет виборців України.

14:31 На сьогоднішніх виборах у Чернігові рекордно низька явка. Згідно офіційної інформації на сайті Центральної виборчої комісії, на даний момент проголосувало 16,17% виборців.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: один з виборчих дільниць Чернігова

14:13 Кореспондент РБК-Україна перевірив інформацію про те, що на вул. Генерала Бєлова заблокований автобус, і повідомляє, що вона не підтвердилася. Нагадаємо, що про це під час брифінгу заявив нардеп Олексій Гончаренко. "На вул. Генерала Бєлова 2 заблокований автобус, в якому роздавалися гроші за голосування за одного з наших опонентів. Зараз цей автобус заблокований нашими активістами і за дивним збігом обставин там знаходиться народний депутат від Радикальної партії", - повідомив Гончаренко.

13:51 У штабах періодично проходять брифінги щодо інформування про поточну ситуацію на виборчих дільницях. "Нами зафіксована технологія коли біля виборчих дільниць стоять псевдоактивисти з великими бюлетенями і показують виборцям, де необхідно голосувати. На дільниці №93 виявлено багато фальшивих бюлетенів і зараз вони вилучаються міліцією. Бюлетені ці супроводжувалися машинами дніпропетровської правозахисної організації "Січ", - сказав нардеп Олексій Гончаренко на одному з таких брифінгів, передає кореспондент РБК-Україна. Він також додав, що біля однієї з виборчих дільниць було поставлено намет в якому роздавлись квитки на сьогоднішній концерт від конкуруючого кандидата.
"На вул. Генерала Бєлова 2 заблокований автобус, в якому роздавалися гроші за голосування за одного з наших опонентів. Зараз цей автобус заблокований нашими активістами і за дивним збігом обставин там знаходиться народний депутат від Радикальної партії", - повідомив Гончаренко.

13:36 Як передає кореспондент РБК-Україна, посилаючись на джерела, на даний момент перше і друге місце ділять між собою Геннадій Корбан і Сергій Березенко. На виборчій ділянці в районі Льотного училища лідирує Корбан, в районі педучилища - Корбан і Березенко йдуть на рівні. Лідирує Березенко на виборчій дільниці в школі №11. Третє місце ділять між собою Андрій Міщенко (ВО Свобода) і Олексій Дем'яненко (Опозиційний блок).

13:28 За даними громадської організації "Доброчин", середній показник по 83 виборчих дільниць по явці виборців - до 300-400 осіб (в середньому на ділянках 1,5-2 тис осіб), передає кореспондент РБК-Україна.

13:14 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на місце прибула міліція, затримали жінку, яка брала участь в роздачі запрошень. Будівля виборчої дільниці оточили міліціонери, а представники команд Березенко і Корбана поїхали з місця подій.

12:50 У Чернігові біля виборчої дільниці, який знаходиться в приміщенні школи-гімназії №3, невідомі особи роздавали запрошення на концерт Івана Дорна, який організовує громадська організація Громадська рада реформ. На місці були присутні Геннадій Корбан, а також народний депутат від БПП Костянтин Усов. Також, на місце викликали міліцію, передає кореспондент РБК-Україна.

12:27 За словами прес-секретаря Демальянсу Ірини Земляної, виборчий штаб фіксує наявність фейкових журналістів. Наприклад, від всеукраїнських видань "Точка зору", "Рідне село", які носять жовті браслети з символікою "Укроп". "Якщо на них "наїхати", вони дістають порожні посвідчення від видання "Дніпропетровська панорами", і продовжують діяльність. Всі вони характерної зовнішності, агрессевно себе ведуть і постійно перебувають біля виборчих урн",- сказала РБК-Україна Земляна. За її даними, вони мають намір зіпсувати бюлетені в урни певною рідиною.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: фіксація порушень у обирати штабі Демальянсу

12:10 У виборчому штабі Березенко журналістів пригощають бутербродами з червоною рибою, сиром, м'ясними рулетами, овочами, солодощами і кавою, передає кореспондент РБК-Україна.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: у виборчому штабі Березенко пригощають журналістів

12:01 У штабі Березенко повідомляють про порушення, передає кореспондент РБК-Україна. "З найсерйозніших порушень це те, що є намагання робити каруселі, зокрема на виборчій дільниці № 98 по вул. Борисенко 39. Механізм наступний: у дворах ходить людина з планшетом, яка збирає людей, людей садять в легкові автомобілі і привозять на дільниці. Там їх зустрічає спеціальна людини, ми з'ясували що вони представляються представниками газети "Точка зору", це газета Комітету виборців України. Комітет виборців заявив, що їх кореспондентам тут не повинно бути. Цей представник доводить людини, який повинен проголосувати до урни і потім повертає людині її з планшетом", - сказав нардеп із штабу Березенка Вадим Денисенко. Він додав, що підтримати Березенка приїхало 40 нардепів.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна

11:48 Прихована агітація присутній практично скрізь. Наприклад, біля виборчого штабу Березенко, який знаходиться на центральній площі міста у драмтеатрі, в електронну бібліотеку можна зайти тільки через точку доступу wifi berezenko.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: електронна бібліотека

11:40 Як передає кореспондент РБК-Україна, члени виборчої комісії дільниці №740987 вирушили до семи виборців, які не можуть прийти на дільницю самостійно і віддати свій голос за кандидата.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: члени комісії їдуть до виборців

11:30 На виборчій дільниці №740987, який знаходиться в центрі Чернігова, за даними на 10.00 проголосувало всього 112 осіб з 1394 виборців, передає кореспондент РБК-Україна.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: виборча дільниця №740987

11:18 У штабі Корбана заявляють, що вранці нардеп від БПП Анатолій Матвієнко напав на представників компанії "Нью Іміджінг", яка проводить один з трьох екзитполів в місті . Про це повідомив офіційний представник штабу Корбана Дмитро Громаков, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, нардеп забрав у соціологів коробку куди вони складали результати опитувань громадян. Перші дані явки виборців анонсовані на 14.00.

11:14 Як передає кореспондент РБК-Україна, в передвиборному штабі розпочався брифінг Дмитра Громакова, офіційного представника кандидата Геннадія Корбана. В 11.30 очікується брифінг Сергія Березенко.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото РБК-Україна: штаб Геннадія Корбана

11:05 Проміжні вибори в 205 окрузі були призначені Центрвиборчкомом після того як обраний в ньому на позачергових виборах восени 2014 року Валерій Куліч склав свої депутатські повноваження. Паска був обраний в Раду від партії "Блок Петра Порошенко", а в березні 2015 р. був призначений Президентом на посаду голови Чернігівської ОДА, в результаті чого, власне, і позбувся депутатського мандата. В БПП, природно, вирішили залишити мандат за собою, і на поточних виборах висунув кандидатом у нардепи по округу 205 Сергія Березенко. Але конкуруючі політичні сили не вважали за потрібне знову віддати "чернігівський" мандат БПП і вступили в передвиборну гонку, причому, головним опонентом Березенко став Геннадій Корбан, який представляє партію "Українське об'єднання патріотів - КРІП". Між двома кандидатами зав'язалася запекла боротьба, яка супроводжувалася скандалами і звинуваченнями. Варто відзначити, що по 205 округу всього балотується 91 кандидат, але на тлі протистояння представників цих ворогуючих політсил, складається враження, що у виборах беруть участь тільки Корбан і Березенко.

Вибори в Чернігові: пройде Україна тест на демократичність?

Фото: передвиборна кампанія Корбана і Березенко