ua en ru

На виборах в Україні комуністів підтримали схід і південь

Комуністична партія України може бути цілком задоволена підсумками парламентських виборів в Україну - і за даними кількох екзит-полів, за першими попередніми даними ЦВК комуністи отримають набагато більше місць у Верховній Раді, ніж у її минулому складі.

За підсумками позачергових парламентських виборів 2007 року (тоді обрання, на відміну від нинішнього року, проходило виключно на партійній основі) Комуністична партія України отримала 5,39 відсотка місць у Верховній Раді. І це було більше, ніж на попередніх виборах. На нинішніх виборах за партійними списками комуністи впевнено подолали 10-відсоткову позначку - всі екзит-поли дають їм 12-15 відсотків підтримки електорату.

Підтверджують високі позиції комуністів і перші попередні підсумки, оголошені в Центральній виборчій комісії: за результатами обробки 15 відсотків протоколів виборчих комісій комуністи набрали 15,63 відсотка голосів.

Найбільш активно за послідовників справи Маркса-Енгельса-Леніна голосували на сході і півдні України. За даними одного з кандидатів в депутати від КПУ Олександра Присяжнюка, найбільшу підтримку в даний час комуністи мають у Севастополі - 27 відсотків, в Херсонській області - 26 відсотків і в Запорізькій області - 20,3 відсотка. У Донецькій, Дніпропетровській, Харківській та Миколаївській областях за комуністів проголосувало понад 18 відсотків.

Експерти відділу «Новини України» журналу для інвесторів «Біржовий Лідер» відзначають, що в нинішньому році українські комуністи провели агресивну дорогу рекламну кампанію (правда, звідки вони взяли кошти на дорогу телевізійну і зовнішню рекламу, керівники партії воліють відмовчуватися і обіцяють розкрити джерела фінансування після виборів). Примітний успіх комуністів у регіонах, які вважалися оплотом провладних політичних сил - Партії регіонів: розчарований в «регіоналів» виборець кинувся в іншу крайність, адже комуністи обіцяли в разі успіху націоналізувати основні промислові підприємства.