ua en ru

ВТБ завершив операцію з придбання "Tele2 Росія" за 2,4 млрд дол

Група ВТБ завершила інвестиційну угоду з придбання "Tele2 Росія" у шведської Tele2 AB. У результаті угоди контроль над компанією "Tele2 Росія" повністю перейшов до ВТБ, йдеться в повідомленні ВТБ.

Сума операції склала 2,4 млрд дол. за 100% акціонерного капіталу "Tele2 Росія" і 1,15 млрд дол. чистого боргу.

Фінансовим радником і організатором угоди для групи ВТБ виступив "ВТБ Капітал". ВТБ планує подальший розвиток бізнесу компанії "Tele2 Росія" з метою подальшої реалізації інвестиції.

"Упевнений, що придбання "Теле2 Росія" є вдалою інвестицією групи ВТБ", - наводяться в прес-релізі слова президента - голови правління ВТБ Андрія Костіна.

Нагадаємо, що церемонія підписання угоди про придбання "Tele2 Росія" відбулася в Стокгольмі 27 березня 2013 р.

Після цього компанія А1, ключовий інвестиційний підрозділ "Альфа-груп", заявила про готовність заплатити від 3,6 до 4 млрд дол. за російський бізнес Tele2. Згідно з матеріалами А1, компанія вважає, що пропозиція ВТБ нижче ринкової вартості "Tele2 Росія" за оцінкою А1. Крім того, інтерес до покупки російського підрозділу Tele2 висловили ВАТ "Мобільні ТелеСистеми" спільно з VimpelCom Ltd., Направивши відповідний лист керівництву Tele2.

У листі компанії висловлювали готовність спільно придбати 100% Tele2 Russia за 4,0-4,25 млрд дол., включаючи 1,15 млрд дол. чистого боргу. Проте 2 квітня ц.р. директор Tele2 з відносин з інвесторами Ларс Торстенсен заявив, що операція з продажу ВТБ російських активів Tele2 закрита і не може бути відкрита знову.

Тоді ж 2 квітня ц.р. шведська компанія повідомила, що за умовами угоди Tele2 має право на половину грошового прибутку, яку ВТБ отримає в результаті перепродажу активу третій стороні. Цей пункт угоди між сторонами діє протягом року після завершення угоди з продажу "Tele2 Росія" структурі ВТБ.

3 квітня 2013 р. глава ФАС Ігор Артем'єв повідомив, що антимонопольна служба схвалила клопотання структури ВТБ про купівлю "Tele2 Росія".

Tele2 - альтернативний телекомунікаційний оператор в Європі, що надає послуги зв'язку в низькоціновому сегменті. Абонентська база групи Tele2 налічує більше 34 млн абонентів в 11 країнах, у тому числі в Росії, Австрії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Норвегії, Швеції. У Європі компанія пропонує своїм абонентам послуги мобільної та фіксованого телефонії, широкосмугового доступу в інтернет, передачі даних і кабельного телебачення. З 1996 р. акції Tele2 котируються на Стокгольмській біржі - OMX Nordic Exchange Stockholm.

Читайте також: Чистий прибуток українського "ВТБ Банку" в 2012 р. склав 951,4 млн грн