ua en ru

ВРЮ відхилила пропозиції про внесення подання про звільнення низки суддів ВСУ за порушення присяги

Вища рада юстиції (ВРЮ) України відхилила пропозиції члена ВРЮ Рената Кузьміна про внесення подання про звільнення ряда суддів Верховного суду України за нібито порушення присяги. Про це заявив сьогодні в ході засідання ВРЮ голова ВРЮ Володимир Колесниченко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні питань по суддям кримінальної палати, які приймали ці рішення, при чому з підтримки представника Генеральної прокуратури, немає. З огляду на чистоту прийняття рішень і дії закону в часі - такі тяжкі злочини не мали іншої міри максимального покарання як 15 років... Дійсно, протягом 4 місяців була перерва, коли законодавчо не було вирішено питання... Мало місце рішення конституційного суду і воно забороняло застосовувати міру покарання у вигляді смертної кари, а іншої міри покарання, крім 15 років не було...", - прокоментував рішення Колесниченко.
Нагадаємо, раніше ВРЮ за матеріалами деяких народних депутатів України розпочала перевірку стосовно порушення присяги деякими суддями судової палати з кримінальних справ Верховного суду України, які у 2009-2010 рр. нібито з грубим порушенням вимог кримінального законодавства змінили покарання деяким особам з довічного позбавлення волі на 15 років.

Нагадаємо, раніше ВСУ заявляв, що інформація заступника генерального прокурора України щодо незаконності ухвалення ВСУ деяких рішень про перегляд покарання ряду осіб з довічного позбавлення волі до позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років не відповідає дійсності.