ua en ru

ВРЮ розпочала перевірку діяльності суддів палати у кримінальних справах ВСУ

Вища рада юстиції України (ВРЮ) за матеріалами народних депутатів України розпочала перевірку щодо порушення присяги суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного суду України. Про це на брифінгу повідомив заступник Генерального прокурора України Михайло Гаврилюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"До Вищої ради юстиції України надійшли матеріали окремих народних депутатів України щодо проведення перевірки та звільнення суддів Судової палати кримінальних справ Верховного Суду України, які у 2009-2010 рр. з грубим порушенням вимог кримінального законодавства безпідставно стосовно окремих осіб, які були засуджені за особливо тяжкі злочини до довічного позбавлення волі, замінили їм покарання 15 роками позбавлення волі", - заявив Гаврилюк.
За його словами, судді без жодних причин змінили покарання 15 особам. "Це особи, які скоїли по два або більше злочинів, це і зґвалтування, і вбивства", - додав Гаврилюк.
Також заступник генпрокурора підкреслив, що жодних обставин переглядати вказані справи і виносити нові вироки не було. Як зазначив Гаврилюк, деякі з тих суддів вже звільнилися за власним бажанням, але за результатами перевірки ВРЮ можливе порушення кримінальної справи проти них.