ua en ru

ВСУ просить КСУ перевірити на предмет конституційності нові повноваження Вищої ради юстиції.

Пленум Верховного суду України прийняв рішення звернутися до Конституційного суду України (КСУ) із конституційним поданням щодо конституційності окремих положень закону України від 13 травня 2010 р. № 2181-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження". Про це повідомляє прес-служба ВСУ.

Голова ВСУ Василь Онопенко зауважив, що з прийняттям цього закону стають можливими неправомірний вплив Вищої ради юстиції (ВРЮ) на суддів, втручання у здійснення судами правосуддя. Ним також суттєво звужено визначений Конституцією України обсяг гарантій судового захисту громадянами своїх прав, свобод та законних інтересів.

Цим законом зменшено необхідний для проведення засідань ВРЮ кворум з двох третин до простої більшості. При цьому вилучено норму, яка передбачала, що член ради, який порушив питання перед ВРЮ про звільнення з посади судді, не бере участі в голосуванні при прийнятті рішення.

В.Онопенко наголосив на тому, що наділення ВРЮ правом вимагання копії судової справи, яка перебуває на стадії розгляду, не відповідає статтям 6, 126, 131 Конституції України, оскільки робить можливим вплив на суддів.

Пленум також погодився з пропозицією судді ВСУ Валентина Косарєва доповнити конституційне подання положенням про те, що передбачені новим Законом можливості для оскарження рішень, дій та бездіяльності ВРЮ, Верховної Ради, Президента України виключно до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), рішення якого є остаточним, суперечить статті 125 Конституції.

На пленумі було вирішено за доцільне звернутися до КСУ із поданням про необхідність офіційного тлумачення положень частини 2 статті 4, частин 1 та 4 статті 5, частини 3 статті 74 Кримінального кодексу України, статті 73 закону "Про Конституційний суд України" у зв'язку з неоднаковим застосуванням судами України цих законодавчих норм.