ua en ru

ВСУ: Інформація ГПУ щодо незаконності ухвалення ВСУ рішень не відповідає дійсності

Інформація заступника генерального прокурора України щодо незаконності ухвалення Верховним Судом України (ВСУ) деяких рішень про перегляд покарання ряду осіб з довічного позбавлення волі до позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років не відповідає дійсності. Про це повідомляє прес-служба ВСУ.
"Твердження заступника генерального прокурора України Михайла Гаврилюка про те, що судді Верховного Суду України, які брали участь у прийнятті зазначених судових рішень, порушили присягу судді, є безпідставними", - йдеться в повідомленні прес-служби ВСУ.
ВСУ аргументує законність прийнятих рішень тим, що ВР України 22 лютого 2000 р. прийняла закон № 1483-ІІІ, яким виключила з Кримінального кодексу України такий вид покарання, як смертна кара, та встановила новий вид покарання - довічне позбавлення вол. Таким чином, упродовж більше трьох місяців (з 29 грудня 1999 р. по 4 квітня 2000 р.) найсуворішим видом покарання за Кримінальним кодексом України 1960 року було позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.
"Таким чином, розглядаючи справи про злочини, вчинені у зазначений період, суди по-різному застосовували норми кримінального закону: одні вважали можливим призначення таким особам довічного позбавлення волі, інші - призначали покарання у виді позбавлення волі на строк п'ятнадцять років. Зазначена ситуація спричинила численні звернення до Верховного Суду України осіб, засуджених за особливо тяжкі злочини, вчинені ними у період з 29 грудня 1999 року по 4 квітня 2000 року, з клопотаннями про заміну довічного позбавлення волі позбавленням волі на п'ятнадцять років", - повідомляє прес-служба.
Таким чином, у зв'язку з цим у 2009 році на спільних засіданнях Судової палати у кримінальних справах та Військової судової колегії Верховного Суду України було переглянуто ряд кримінальних справ у порядку виключного провадження та ухвалено рішення про заміну довічного позбавлення волі позбавленням волі на п'ятнадцять років.
"Ухвалюючи такі рішення, Верховний Суд України виходив із того, що за злочини, вчинені у вказаний період, за які Кримінальним кодексом України до цього було передбачено покарання у виді смертної кари, до введення нового виду покарання - довічного позбавлення волі - засудженим могло бути призначено максимальне покарання у виді позбавлення волі на п'ятнадцять років", - йдеться в повідомленні.
Крім того, по інформації прес-служби ВСУ, перегляд цих кримінальних справ здійснювався за участю заступника Генерального прокурора України, який вважав позицію заявників про необхідність заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на п'ятнадцять років позбавлення волі юридично обґрунтованою. Більше того, у ряді випадків підставою для перегляду вироків у такій категорії справ було подання Генеральної прокуратури України.
"Слід зазначити, що всі ці рішення Верховного Суду України не скасовано і на даний час виконуються відповідними державними органами, а засуджені у цих справах особи відбувають призначене їм покарання", - міститься в повідомленні прес-служби.
Нагадаємо, 7 листопада 2011 р. заступник генерального прокурора України, член Вищої ради юстиції Михайло Гаврилюк повідомив про те, що судді Верховного Суду України незаконно змінили вироки 15 особам, що вчинили особливо небезпечні для суспільства насильницькі злочини, з довічного ув'язнення на позбавлення волі на п'ятнадцять років. Заступник генпрокурора підкреслив, що жодних обставин переглядати вказані справи і виносити нові вироки не було.