ua en ru

ТСК Ради щодо подій Євромайдана просить ГПУ порушити справу проти спецпідрозділу "Сокіл"

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (ТСК) закінчила перевірку щодо використання підрозділу швидкого реагування "Сокіл" ГУ БОЗ МВС України від 20 лютого 2014 р. під час подій, що мали місце на Майдані Незалежності і прилеглих до нього вулиць в Києві.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (ТСК) закінчила перевірку по використанню підрозділу швидкого реагування "Сокіл" ГУ БОЗ МВС України від 20 лютого 2014 р. під час подій, що мали місце на Майдані Незалежності і прилеглих до нього вулиць в Києві. Про це йдеться в повідомленні на сайті голови комісії Геннадія Москаля.

Голова ТСК Геннадій Москаль направив матеріали перевірки до Генпрокуратури з проханням відкрити кримінальне провадження, провести необхідне слідство на предмет участі спецпідрозділу "Сокіл" і використання вогнепальної зброї у подіях 20 лютого в центрі Києва.

Як повідомляється, комісією встановлено, що працівники підрозділу швидкого реагування "Сокіл" ГУ БОЗ МВС України з вогнепальною зброєю залучалися для охорони Кабінету Міністрів України, в тому числі були залучені снайпери зі снайперськими гвинтівками.

За наявною у ТСК інформацією, зброю на облік підрозділу "Сокіл" ГУБОЗ МВС України не перевірявся на причетність його використання під час подій 20 лютого 2014 р. на Майдані Незалежності і прилеглих до нього вулиць р. в Києві.
"Про те, що людей зі снайперськими гвинтівками бачили і в приміщеннях будівлі Кабінету Міністрів України, і на даху зазначеного будинку, висвітлювалося журналістами у відкритих джерелах масової інформації. Дані факти можна перевірити тільки слідчим шляхом", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 січня 2014 р. Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо інцидентів під час Евромайдана, до складу якої увійшли три депутати від Партії регіонів, два - від ВО "Батьківщина", по одному від ВО "Свобода", КПУ та "Удару".