ua en ru

Світовий банк чекає зростання ВВП в країнах Європи та Центральної Азії

Світовий банк чекає зростання ВВП в країнах Європи та Центральної Азії Фото: Світовий банк

Уповільнення темпу зростання економіки Китаю не буде тимчасовим

Темп зростання ВВП у країнах Європи і Центральної Азії не збільшаться. Про це повідомив Ганс Тіммер, головний економіст регіонального управління Світового банку з питань Європи та Центральної Азії під час подання макроекономічного прогнозу для згаданого регіону в четвер, 7 квітня, передає кореспондент РБК-Україна.

"У країнах Європи і Центральної очікується низький рівень зростання ВВП тому, так як глобальні чинники все ще сильні. Стримуючі фактори носять скоріше структурний характер, ніж циклічний. Уповільнення темпів зростання ВВП в Китаї, яке ми спостерігаємо зараз, не є тимчасовим. Обсяги знижуються і це погано для всіх. Це не просто зниження попиту і пропозиції, але політика повинна адаптуватися до цих змін",- повідомив Ганс Тіммер


Він також зазначив, що криза в Україні був набагато глибше, ніж в інших країнах. "Якщо подивитися на Україну, ми бачимо, що ВВП знизився на 10% в 2015 році, також впав рівень споживання - на 20%",- додав експерт. За його словами, зниження виробництва в Україні не впало, а стало результатом зниження рівня доходів.

Разом з тим у прогнозі йдеться, що в результаті скорочення ВВП в регіоні в 2015 році, в 2016 році зростання практично не очікується. Також тенденції зниження ВВП відзначаються в країнах Південного Кавказу (3,3%), у регіоні Центральної Азії (1,6%), і в Російській Федерації (1,3%). У країнах Євросоюзу та Західних Балкан у цьому році зростання ВВП складе 1,8%, у країнах Південної Європи відзначається відновлення економіки, хоча темпи зростання, як і раніше недостатні. У країнах Центральної Європи прогнозується збереження високих темпів зростання.

Крім того, в результаті зниження темпів зростання ВВП в Китаї і економічними перетвореннями в цій країні для країн регіону ЄЦА можуть виникнути як проблеми, так і перспективи. "Ми вважаємо, що це вимагає нової монетарної політики, якої раніше у нас не було ",- резюмував Ганс Тіммер.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Світовий банк прогнозує падіння ВВП Росії на 1,9% в 2016 році.