ua en ru

Світовий банк прогнозує уповільнення зростання економіки Китаю в 2012 р до 8,2%

Згідно з прогнозами Світового банку, економіка КНР цього року виросте на 8,2%. Аналітики стверджують, що на Китай чекає плавне уповільнення економічної активності, викликане стагнацією на ринку нерухомості і зниженням попиту на зовнішніх ринках, передає телеканал "Росія 24".
"Циклічний спад буде багато в чому формувати прогнози на найближчу перспективу", - говориться в доповіді, оприлюдненій напередодні публікації офіційних статистичних даних за рівнем ВВП, темпи зростання якого в IV кв. минулого року склали 8,9%.Всього за 2011 р. китайська економіка зросла на 9,2%.

На економіці позначаються заходи, вжиті для охолодження ринку нерухомості. Жорсткість вимог до іпотечних позичальників і зростання першого внеску, обмеження на покупку другої квартири привели до того, що ціни на житло в 70 найбільших містах Китаю знижуються, за підрахунками Національного статистичного бюро КНР, вже 5 місяців поспіль.

Світовий банк рекомендує китайському керівництву прийняти ряд заходів підтримки. Зокрема, знизити податки, щоб збільшити внутрішнє споживання, і збільшити витрати на соціальні програми.

Темпи інфляції в країні продовжать сповільнюватися. У 2012 р. вони знизяться до 3.2%. В найближчому майбутньому зміниться динаміка рахунку поточних операцій. Тренд, що почався в 2007 р., буде зломлений: профіцит знову почне зростати. У цьому році він становитиме 2,8% ВВП, в 2013 р. - 3,3%.

Приріст ЗВР сповільниться. Обсяг резервів в поточному році не перевищить 3,2 трлн дол.., а в наступному - 3,6 трлн дол.