ua en ru

Світовий банк прогнозує падіння реального ВВП в Україні на 12% в 2015 г

Світовий банк прогнозує падіння реального ВВП в Україні на 12% в 2015 г Фото: The World Bank погіршив економічний прогноз України

Інфляція в цьому році досягне 50% у річному вимірі

Світовий банк прогнозує, що до 2015 р. реальний ВВП України скоротиться на 12%. Ще в квітні цього року, економічний прогноз для країни на той самий період був "-7,5%". Інформація про погіршення очікування банку міститься у програмних документах, підготовлених банком в рамках проекту виділення Києву позики на 500 млн дол.


У підготовлених Світовим банком матеріалах йдеться, що економічний спад в країні у II кварталі 2015 р. сповільниться в порівнянні з січнем - червнем. Найбільше економічний спад і наслідки конфлікту на сході країни відбились на результатах роботи металургійного і гірничодобувного секторів. Продовжиться також уповільнення в секторі роздрібної торгівлі, на який впливає скорочення реальних доходів населення, зростання тарифів і знецінення національної валюти. Крім того, світовий банк очікує в цьому році продовження проблем в банківському секторі.

У звіті також говориться, що позитивний вплив зниження вартості експорту буде частково зруйновано впливом конфлікту в тих регіонах країни, які раніше забезпечували основний потік експорту, а також зниженням обсягів торгівлі з Росією - традиційно, самим великим напрямком для поставок з України.

Також, в 2015 р. Світовий банк очікує, що інфляція, збільшившись в 2015 р. збережеться й в 2016 р., через підвищення тарифів. У річному вимірі показник зросте на 50% у 2015 р., тоді як до 2018 р. очікується, що показник знизиться до 7%.

Відновлення в 2016 р., залежить від безлічі факторів, пишуть укладачі документа. Так, на їхню думку, якщо ситуація з конфліктом на сході країни не погіршиться, то поступове відновлення забезпечать чистий експорт, інвестиції та приватизаційними процесами.

Нагадаємо, раніше у Світовому Банку заявляли, що бачать в Україні ознаки стабілізації.