ua en ru

Світовий банк представив нову програму щодо зміцнення корпоративної фінансової звітності в країнах Східного партнерства ЄС

Світовий банк сьогодні представив нову програму щодо зміцнення корпоративної фінансової звітності в країнах Східного партнерства ЄС. Про це повідомляє прес-служба банку.

Високопоставлені державні службовці з декількох країн Східної і Південно-Східної Європи, а також представники ЄС, інших європейських країн і міжнародних організацій зібралися у Відні на установчій конференції, щоб офіційно дати старт даної ініціативи.
Країнами-учасницями нової програми "Зміцнення аудиту і звітності в країнах Східного партнерства ЄС (STAREP)" є Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

Під час конференції учасники обговорювали питання про те, яке вплив зроблять недавні й майбутні зміни в міжнародних стандартах фінансової звітності та міжнародних і європейських регуляторних системах на їх власні плани щодо реформування звітності та аудиту.

Програма STAREP фінансується Австрійським агентством розвитку (ADA) і Міністерством фінансів Австрії і була розроблена з метою надання сприяння країнам-учасницям у створенні ефективних і стійких систем звітності й аудиту, відповідних міжнародним стандартам і включають вимоги законодавчої та регулятивної системи ЄС - acquis communautaire.

Керівництво програмою STAREP здійснюватиметься Центром по реформуванню фінансової звітності (ЦРФО), спеціалізованим центром Світового банку у Відні з надання досвіду і консультативних послуг у галузі реформування фінансової звітності. Нова програма ґрунтується на успішній реалізації програми ЦРФО для країн Південно-Східної Європи - кандидатів у ЄС - Дорога в Європу: Програма реформи звітності та посилення інституціональних основ (REPARIS).

Програма STAREP робить настільки ж сильний акцент на побудові інститутів, необхідних для ефективного впровадження нових правових систем, як і на структурі та змісті законодавства у сфері звітності та аудиту. Сприяння професійних бухгалтерських та аудиторських органам у здійсненні їх ролі щодо встановлення професійних стандартів та дисципліни, а також модернізація систем професійної освіти в університетах та інших установах, є ключовими компонентами нової програми. Одним із важливих пріоритетів програми також є передача досвіду інших країн, які стикаються або стикалися з подібними проблемами під час реалізації реформ звітності та аудиту.