ua en ru

Світовий банк оголосив про намір відновити співпрацю з М'янмою вперше за останні 25 років

Світовий банк оголосив про намір відновити співпрацю з М'янмою вперше за останні 25 років, проте країна повинна в першу чергу погасити свою заборгованість перед різними іноземними фінансовими інститутами, передає Reuters. Зовнішній борг М'янми на сьогоднішній день становить 11,02 млрд дол., у той час як валютні резерви країни - трохи більше 7 млрд дол.

"Ми натхненні подіями в М'янмі, тому знову почали процес взаємодії з урядом для підтримки реформ у країні, які принесуть користь її громадянам, в тому числі найбільш вразливим верствам суспільства", - заявила віце-президент відділення Всесвітнього банку по Східній Азії і Тихому океану.

Світовий банк припинив свою діяльність в М'янмі, раніше відомій як Бірма, в 1987 р. Як і інші іноземні фінансові інститути, банк не бажав надавати допомогу М'янмі через порушення там прав людини і підтримував економічні та військові санкції відносно країни. Однак проведені нинішньою владою М'янми радикальні реформи знову почали залучати інвесторів. Інші міжнародні кредитори, такі як Азіатський банк розвитку, також зробили попередні кроки по відновленню діяльності в М'янмі.

У М'янмі 30 березня 2011 р. була офіційно розформована військова хунта, яка керувала країною майже 50 років. Передача влади цивільному уряду пройшла за закритими дверима, про неї було оголошено після завершення церемонії. Кабінет міністрів очолив Президент М'янми.

Відносно цієї азіатської країни досі діють санкції США і Євросоюзу (ЄС), введені світовим співтовариством у відповідь на порушення прав людини. У зв'язку з приходом до влади нового уряду США і ЄС почали обговорювати питання про припинення санкцій, але поки не виробили єдиної позиції з даної теми.

У січні ц.р. США відновили дипломатичні відносини з М'янмою, а ЄС призупинив дію візових санкцій щодо її вищого керівництва.