ua en ru

ВР ухвалила доопрацьований закон про участь громадськості у вирішенні екологічних питань

ВР ухвалила доопрацьований закон про участь громадськості у вирішенні екологічних питань Фото: Верховна Рада

За документ проголосували 232 нардепи

Верховна Рада України підтримала доопрацьований проект закону №2009-Д, яким передбачається ввести безкоштовний реєстр по оцінці впливу на навколишнє середовище. За документ проголосували 232 нардепа, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, метою закону є встановлення правових та організаційних засад оцінки впливу на навколишнє середовище, та забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо участі громадськості у прийнятті екологовагомих рішень.

В документі встановлюється послідовність проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Згідно з актом, вводиться імперативне правило, згідно з яким проведення оцінки впливу при прийнятті рішення про здійснення планованої діяльності є обов'язковим і визначено перелік об'єктів, стосовно яких застосовується процедура ОВС.

Прозора процедура участі громадськості в процесі оцінки впливу на навколишнє середовище передбачена законопроектом на всіх етапах, таким чином, негативний вплив на навколишнє середовище і здоров'я людини буде глибоко і детально проаналізовано перед початком масштабних робіт і враховано при прийнятті остаточного рішення.

Зокрема, пропонується забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, що стосується планової діяльності та процедури громадського обговорення, а також ведення Єдиного загальнодоступного реєстру по оцінці впливу на навколишнє середовище в мережі Інтернет.

Слід зазначити, що раніше президент Петро Порошенко ветував цей закон. Він обґрунтував своє рішення тим, що законом пропонуються нові форми і методи залучення громадськості до процесу оцінки впливу планованої діяльності на навколишнє середовище, а між тим механізми розгляду, узагальнення та врахування пропозицій громадськості у процесі оцінки впливу на навколишнє середовище, що містяться в законі, є недосконалими

Президент також відзначав, що окремі положення закону не забезпечені достатньо чіткими та зрозумілими механізмами їхньої реалізації, не відповідає принципу юридичної визначеності як складової конституційного принципу верховенства права (частина перша статті 8 Конституції України). Профільний комітет в ході розгляду документа зазначив, що всі недоліки були виправлені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада спростила процедуру видачі дозволів на застосування праці іноземців.