ua en ru

ВР планує надати право взяття на квартирний облік переселенцям з інвалідністю

ВР планує надати право взяття на квартирний облік переселенцям з інвалідністю Фото: ВРУ (РБК-Україна)

Мінюст висловив застереження щодо необхідності надання ВПО такого права

Парламент підтримав за основу у першому читанні урядовий законопроект №7304 "Про внесення змін до закону "Про житловий фонд соціального призначення", передає кореспондент РБК-Україна.

Документ за основу підтримав 231 парламентар.

Так, проектом передбачається розширення переліку категорій осіб, які користуються правом взяття на соціальний квартирний облік, зокрема, надання такого права особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб, що не мають житла для проживання на підконтрольній українській владі території.

Вказано, що реалізація закону не потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету України.

У пояснювальній записці наголошується, що Міністерство юстиції України висловило застереження щодо необхідності розширення категорії осіб, які користуються правом взяття на соціальний квартирний облік та отримання у тимчасове користування соцжитла, зокрема надання такого права ВПО, у тому числі з інвалідністю.

Мін’юст також зазначає, що норма стосовно взяття на соціальний квартирний облік переселенців з інвалідністю та членів їхніх сімей, житло яких зруйновано чи стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції, на сьогодні має декларативний характер, оскільки не існує механізмів її практичної реалізації. Зокрема, чинним законодавством не передбачені підстав для проведення обстеження зруйнованого (знищеного) або пошкодженого житла саме внаслідок проведення АТО та встановлення такого факту.

У зв'язку з цим у міністерстві підкреслили, що визначення такого механізму обстеження житла потребує розроблення окремого нормативно-правового акту.

Нагадаємо, раніше у Представництві Європейського союзу в Україні заявили, що 54% внутрішньо переміщених осіб (ВПО) витрачають свої кошти виключно на харчування або змушені економити навіть на цьому.