ua en ru

ВР планує відмовитися від надання податкових пільг для малого і середнього бізнесу

Із законопроекту щодо реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності після першої редакції ВР зникли норми, внесення яких було ініційовано підприємцями та погоджено з Кабміном: надання 50%-ої пільги на сплату єдиного податку для виробників, які продають товар власного виробництва, а також можливість до 2016 р. платити половину ставки податку на доходи фізосіб тим підприємцям, які перейшли на загальну систему оподаткування. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Раніше голова комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів) заявив, що весь бізнес повинен працювати в рівних умовах. Але його колега по фракції і комітету Олег Царьов зазначив, що депутати не готові підтримати надмірно м'який підхід до реформування спрощеної системи. На думку Царьова, парламентська більшість затвердить запропонований законопроект.
Крім того, депутати вирішили розширити перелік видів діяльності, які зможуть перебувати на спрощеній системі сплати податків. Це фізичні особи-підприємці, що займаються технічними випробуваннями і дослідженнями, які надають послуги в сфері страхування, зокрема агенти, аварійні комісари, сюрвейєри, а також посередники при купівлі-продажу або оренди нерухомості (всього 40 видів діяльності). Такі платники повинні мати обсяги річного доходу не більше 2 тис. мінімальних зарплат (з 1 січня - 2,146 млн грн) і наймати до 10 осіб.
У законопроекті збереглися 4 категорії платників єдиного податку, у яких річний оборот і ставка податку будуть прив'язані до мінімальної зарплати (МОЗ): дохід від 150 до 1000 МОЗ зі ставкою 1-20%, 2000-5000 МОЗ - ставка 3% при сплаті ПДВ і 5% без його сплати. В умовах нестабільності української економіки бізнес вважає недоцільним прив'язувати ці показники до зарплати, зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловский. Водночас у комітеті Верховної Ради з питань податкової і митної політики вирішили відмовитися від введення категорії бізнесменів, які здійснюють продаж товарів по короткостроковому свідченню зі ставкою податку 1% від МОЗ в день і вартістю проданих товарів не більше 25 МОЗ.
Нагадаємо, законопроект щодо реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності був прийнятий за основу в середині червня 2011 р., і бізнес чекав його затвердження в цілому ще до парламентських канікул - в липні.